Оптиком: Организирайте цялото си стопанство с един партньор

Оптиком: Организирайте цялото си стопанство с един партньор

Фокусът на компанията Оптиком ООД винаги е бил в помощ на фермерите. И тази година фирмата не изневери на този принцип и показа най-новите и полезни свои продукти на изложението БАТА АГРО. 

 

Един от акцентите бе новият високо производителен комбайн на Ростселмаш TORUM 770, който е по-мощен, по-голям, с много по-висок комфорт за оператора и с още нови технологии. 

 

„Има изключително голям капацитет на поглъщане на масата от новата наклонена камера посредством верижно-планков транспортьор и другото, това е системата за доовършаване на зърното, като капацитетът е увеличен с до 40 процента. Което досега донякъде беше определящият фактор за производителността. 
Увеличаването на капацитета на системата дава и повишаване на производителността на машината“, каза инж. Димитър Петров, търговски директор в Оптиком ООД. 

 

Новата кабина и комфортът на водача също са важни и те със сигурност допринасят за повишаването на производителността. 

 

„Иначе машината запазва своите предимства на роторния вършачен апарат – тяхната ARS система, която е освен с въртящ се ротор, който е с изключително големи размери, също така е и с въртящ се контраротор в обратната посока. По този начин ние имаме сепарация и вършеене по всичките 360 градуса на самия ротор. Което ни дава изключително голям производителност и ни дава едно много добро сепариране на зърното, дори при малки добиви или когато роторът е по-празен“, посочи инж. Петров. 

 

Това е изключително важно за фермерите, отбеляза той и добави:  

 

„Защото в крайна сметка всеки иска да си прибере максимално това, което е произвел. И компромисът – бърза и производителна работа, с работа с много загуби, винаги стои на дневен ред, когато настройваме един комбайн. И трябва да успеем да минимализираме и да съберем двете граници до оптимални загуби, с максимална производителност“. 

 

 

Новият Landini REX 4 лозаро-овощарски трактор, модел 2019 г. в гама двигатели от 70 до 113 к.с. , бе показан за първи път на изложението SIMA във Франция, а само броени месеци по-късно българските фермери успяха да го видят на живо на БАТА АГРО, благодарение на Оптиком. 

 

„Новото като цяло е самата кабина на трактора, която е по-голяма, с равен под. Всички останали трактори от този клас скоростната кутия минава между краката на оператора, така подът не е равен и удобен. 
Тук седалката е ергономична и изцяло шофьорът може да работи цял ден, без да се измори“, разказа Валентин Колев от Оптиком ООД. 

 

Налягането в кабината е по-високо и по този начин прах и препарати за пръскане на лозята и овошките не навлизат вътре, а филтърът с активен въглен допринася за общата безопасност на оператора по време на работа. 

 

„Като цяло машината е малко по-тежка и по-голяма, което осигурява по-добро сцепление и оттам по-ефективна работа“, добави Колев. 

 

Гордо произведени в България продукти от клиентите на Оптиком с трактори Landini REX  – вина, натурални сокове, сушени плодове и др. бяха представени в специална витрина, а в края на изложението се продадоха с благотворителна цел в полза на деца с увреждания.

 

Новото попълнение в портфолиото на Оптиком - Topcon Agricultureпривлече значителен интерес на посетителите на панаира. 

 

„Много сме горди, че вече имаме този нов бранд при нас, а именно прецизните системи за земеделие на  Topcon – един световен лидер в тази техника и в управлението на едно стопанство, не само откъм машинно-тракторен парк и като навигиране, но и като цялостно съчетаване на различните дейности в едно стопанство, за да може то да е максимално прецизно и за да може то да е максимално печелившо.  Topcon е нещото, което на нас, като компания, ще ни даде възможност да предоставим много по-пълна и завършена услуга на нашите клиенти. И съм сигурен, че освен за нас, това е много важно и за тях, защото по този начин ние ще можем да им предоставим това, което досега някак си ни липсваше, именно завършеният, цялостен продукт в тяхното стопанство“, посочи инж. Димитър Петров. 

 

Topcon е компания, която работи с всички производители на техника, затова от Оптиком са убедени, че с такъв партньор ще бъдат полезни на всички стопани, включително и на животновъдите, разказа инж. Петров. Стремежът е да се предложи цялостно решение – машини, инвентар, система за прецизно земеделие и услуга за изготвяне на карти.

 

„Това е бъдещето и ние се радваме, че имаме възможност да го предоставим на българските фермери“, обобщи специалистът. 

 

Посетителите на щанда участваха в томбола с подарък комплект навигация Topcon X23 на стойност 6000 лв. С помощта на малкия Атанас и в присъствието на ансамбъл Загоре и гости на изложението в последния му ден бе изтеглен печелившият билет за Земеделска кооперация за производство и услуги Лясково, област Добрич чрез представителя му Добромир Николов. Предстои скорошната инсталация на навигацията на машина по избор в стопанството на кооперация Лясково от екипа на Оптиком.

 

Повече информация може да получите на сайта на компанията: www.opticom-bg.com и в търговските представителства в страната.