Оптиком представи редица премиери на селскостопанска техника по време на Бата Агро 2010

Оптиком представи редица премиери на селскостопанска техника по време на Бата Агро 2010
Тази година с изцяло нова визия на фирмата на щанда, който беше и един от най-атрактивните на изложението БАТА Агро в Стара Загора, се представи фирма Оптиком, която е добре позната сред фермерите. Щандът с най-много иновации и нови модели по време на селскостопанското изложение беше именно този на Оптиком.
 
По този повод г-н Генев, управител на фирма Оптиком, заяви пред камерата на Трактор.БГ: „ В тази кризисна година се опитахме още месец преди изложението, с нестандартна рекламна кампания, обновен щанд, много новости и богата гама при представените машини да покажем, че фирма Оптиком е на пазара и че компанията стои стабилно, като не се е повлияла толкова много от настъпилите кризисни времена в цялата страна. Това е заявка, че ние  заставаме и зад нашите клиенти, на които също име доста трудно, помагаме им в редица направления, за да излезем заедно по-силни след кризата.”
 
Новостите, представени от Оптиком на БАТА Агро бяха много, а именно:
 
Впечатление направи тракторът от 7-ма серия на JCB – 7230, с мощност 230 к.с., при който са въведени редица подобрения от началото на 2010 година и презентацията му беше по време на самото изложение. За първи път 7230 Fastrac се предлага и с възможност за управление на предния мост чрез GPS система. Тя е разработена от JCB съвместно с Trimble. Досега при тракторите Fastrac беше технически трудно да се прилага такъв тип управление посредством GPS. Тази нова възможност, която представи Оптиком за първи път в България, е и абсолютна новост на европейския пазар.
 
Оптиком показа и най-продавания на нашия пазар телескопичен товарач JCB 531-70 Agri, с 3100 кг товароподемност и 7 метра височина на повдигане, който от тази година се предлага с много подобрения, основните от които са при хидравликата. В момента машината е вече с аксиално-бутална хидравлична помпа, заменила досега използваната зъбна помпа.
 
При вече добре познатите на фермерите комбайни Lаverda, Оптиком отново представи новости на БАТА Агро. Комбайнът M 306, който беше презентиран, е с изключително много подобрения във всички части – хедера, вършачния апарат, сламонадробителя. Всички тези промени, чиято цел е повишаване на производителността, се въвеждат за новия сезон и за първи път бяха показани в България.
 
Много новости имаше и на изложбената площ на Landini. Дебют направи тракторът от новата 7-ма серия на Landini, която обхваща модели с мощност от 150 до 230 к.с., богат избор на Autopowershift трансмисии и е разработвана в продължение на 4 години. Тракторът 7-210 е с изцяло нова конструкция, с мощност 200 к.с.
 
За първи път Оптиком предложи на българските клиенти и тракторът от серията Landini Powermondial – 110 к.с., който е с тегло около 5 тона, за да може да се използва дори и с по-тежките навесни сеялки и въобще по-тежкото навесно оборудване. Специално по поръчка на Оптиком тракторът се произвежда с тесен преден мост и в комплект с тесни гуми влиза при 70 см междуредие при окопните култури. Това прави машината многофункционална и тя може да се използва дори в малки и средни стопанства, въпреки сравнително големите си размери.

Последната новост от Landini е подобрен крал на лозята и овощните градини Rex с двигател 83 к.с. Той представя нова генерация на традиционно популярния лозаро-овощарски трактор от серията. Тракторът e с много подобрения основно в хидравликата и отговаря на най-новите изисквания на пазара. Като също така е с изцяло нова визия и кабина.
 
Оптиком беше и фирмата на БАТА Агро с най-богато предлагане на селскостопански инвентар, като се започне от почвообработки – плуговете на испанската фирма Ovlac, сеялките за окопни култури на Monosem, тороразпръскващите машини на Sulky. Новата гама машини, които предлага фирмата от тази година са и почвообработващите машини и сеялките на американската компания Great Plains.

Специално внимание на щанда на Оптиком беше отделено и на специализирани машини за лозарство, овощарство и зеленчукопроизводство, които привлякоха вниманието на фермерите от тези сектори, посетили изложението.
 
И накрая, но не на последно място Оптиком представи специален кът с машини, подходящи за животновъдния сектор: Трактор Powerfarm с челен товарач и косачка, подходящи за всяка животновъдна ферма, както и тороразпръскващи ремаркета на латвийската фирма Ellamer, които като качество и цена са много подходящи за българския пазар. Две години преди пускането на тази марка ремаркета на българския пазар, тя е била изпробвана в български условия и дава задоволителни резултати. От Оптиком са убедени, че тази машина ще бъде в полза на българските животновъди и ще им помогне при решаването на нелекия проблем с оборската тор.
 
Пристигналият за изложението презентационен камион на JCB, който беше превърнат в комфортен офис за разговори и делови срещи; момичетата на JCB, упътващи всеки посетител; специалният детски кът, който не беше подминат от нито едно дете, дошло на изложението; атрактивният оркестър „Оптиком” , грижещ се за доброто настроение; тегленето и обявяването на наградите от томболата с анкети отличиха Оптиком на БАТА Агро и спомогнаха всеки фермер посетил щанда да се почувства специален.