От 2023 г.: Таван на плащанията над 100 хил. евро

  • 21
  • 0
  • Новини
От 2023 г.: Таван на плащанията над 100 хил. евро

 

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще стартира от 1 Януари 2023 г., се предвижда таван на плащанията за всички суми над 100 000 евро по базовото плащане - Схемата за единно плащане на площ, която от догодина ще се казва “Основно подпомагане на доходите за устойчивост“.

 

“Въпросът с таваните е тема, която вълнува земеделците, защото е свързана с неполучаването на финансови средства или с ограниченото им получаване. И в момента прилагаме два инструмента, като сега парите, които генерираме от тези тавани, прехвърляме към Програмата за развитие на селските райони. От 2023 г. се предвижда таван на плащанията за всички суми над 100 хил. евро по основното подпомагане на доходите за устойчивост или сегашната СЕПП”, обясни Аделина Стоянова - директор на дирекция “Директни плащания” в Министерство на земеделието (МЗм).

 

По думите й този таван на плащанията ще бъде наложен, след като бъдат приспаднати разходите за заплати и осигуровки.

 

"Има въведено и едно допълнително ограничение - размерът на възнагражденията за едно лице не може да нахвърли 2,5 пъти средната заплата за сектор "Селско стопанство", определена по данни на НСИ.

 

Средствата, които ще бъдат набрани от налагането на тавана, ще бъдат върнати в Схемата за преразпределително плащане. Така малките и средни земеделски стопани ще получат малко по-висок процент на преразпределителното плащане от тези 10%, които са заделени за тях като основно плащане”, добави тя.

 

В началото на година по време на 18-тото заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план на България беше представен разчет затова колко стопанства ще бъдат засегнати от тавана догодина.

 

Оказва се, че той ще засегне 216 стопанства през 2023 г. А отчитайки тенденциите в родното земеделие през следващите години, експертите от МЗм са сметнали, че таванът ще има значение за 221 стопанства през 2024 г., 233 стопанства през 2025 г., 236 през 2026 г. и 231 в последната година от програмния период – 2027 г.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар