Пчелари, ето какво да очаквате през 2023 г.

Пчелари, ето какво да очаквате през 2023 г.

 

В уебинар на Агри.БГ, част от кампанията ОСП работи за нас: Много повече от политика, бяха представени част от новите схеми и мерки, в които са допустими пчеларите.

 

В рамкие на събитието Валентин Бялков - зооинженер и експерт в Националната служба за съвети в земеделиетто в Бургас представи мерките в по-голямата си част.

 

Всички пчелари, които не успяха да зададат своите въпроси, могат да го направят на среща, която организира НССЗ на 24 февруари, петък, от 10 часа в  сградата на областната управа в Бургас.

 

По време на събитието стана ясно, че Националната пчеларска програма вече няма да се прилага в нейния вид в новата ОСП, а ще има отделни пчеларски интервенции. 

 

В този 5-годишен програмен период на ОСП пчеларите ще имат много повече възможности за подпомагане и ще бъдат допустими по можество схеми. Дали обаче ще успеят да използват мерките и да се възползват от тях, предстои да разберем, след като бъдат разписани наредбите за кандидатстване.

 

По време на уебинара участие взеха още Сребрин Илиев - зам.-председател на Националния браншови пчеларски съюз,  Калоян Кисов, пето поколение пчелар, както и пчеларите Румен Кесерджиев и Иван Стоянов.

 

Другото важно за пчеларите е, че ако досега подпомагането в сектора беше по-скоро самоцелно, в ОСП 2023-2027 ще се търсят резултати за всичко. И това важи не само за пчеларството, а за всички сектори.

 

Стана ясно и че ще се дават средства и ще има възможност да се възстановят загиналите пчелни семейства.

 

Засегнахме темата за пазарите, акредитираните лаборатории и маркетинга на пчелните продукти.

 

Заключихме уебинара с две важни неща, а именно това, че предстои прием по извънредната помощ заради войната в Украйна. Очаква се той да стартира през месец март, а пчеларите ще бъдат допустими за подпомагане.

 

Другото важно нещо е, че пчеларите не бива да пропускат, забравят или отлагат регистрацията си в електронната система на ДФЗ - СЕУ. Това е изключително важно за всички, които искат да получават директни плащания. Регистрацията трябва да се случи преди старта на Кампания 2023.

 

Вижте повече във видеото.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар