Пет компании представят нови модели трактори над 150 к. с.

Пет компании представят нови модели трактори над 150 к. с.

Пет от компаниите, производители на селскостопанска техника – Case IH, John Deere и New Holland, JCB и Buhler (Versаtile) са с нови модели трактори за новата 2011 г. За следващата година Case IH, John Deere и New Holland пуснаха нови серии с мощност над 150 к.с., а JCB и Versatile представиха нови, по-мощни модели към някои от вече съществуващите серии.

Земеделските производители стават все по-крупни, обработват по-големи площи земеделска земя и с това без съмнение идва необходимостта от повече мощност. Фермерите имат изисквания по отношение на хидравличната система, капацитета на товароподемност и множество други характеристики, които правят машините по-ефективни.



Новите модели трактори, които компаниите предлагат на пазара, съвсем ще вдигнат летвата по мощност, производителност и комфорт.

Case IH представи ново поколение трактори – серията Magnum. Тя включва девет модела с мощност на ВОМ от 150 до 280 к.с. Двигателите при серията Magnum са разработени от FPT (Fiat Power Technologies). Това са 6.7 или 8.7 литрови двигатели, в зависимост от модела, които отговарят на стандартите от Tier 4i за отработване на вредните газове. Технологията, която използват е познатата селективна каталитична редукция. Компанията Case IH твърди, че посредством тази технология експлоатационните разходи намаляват с до 10%, тъй като се увеличава ефективността на горивото, а също така се удължава интервала за сервизно обслужване – на всеки 600 моточаса.

Новите двигатели, с които са оборудвани Magnum, доставят до 14 % повече номинална мощност. С 35 к.с. се увеличава мощността, задвижваща силоотводния вал, хидравликата и представянето на трактора на пътя.

Трансмията при тракторите Magnum е известна като Diesel Saver Automatic Productivity Manager. Тя наподобява трансмисията на предишната линия трактори като предоставя най-доброто съотношение мощност/обороти за постигането на максимална ефективност.

MultiControl подлакътникът предоставя истинско удобство за оператора, съсредоточвайки основните функции по управлението на машината. За първи път кабината е с независимо окачване. Радиусът на завиване е малко над 4.88 м – най-тесния, познат до момента. Същото се отнася и за капацитета на хидравличната помпа  - 282 л/мин.

С нова серия е и компанията New Holland. Новата серия Т8 напълно измества представената през 2007 г. серия Т8000. Отличаващото тук е дължината на колесната ос, която осигурява необходимата стабилност на полето и възможност за поддържане на висока скорост при предвижване на пътя. Предната навесна система и ВОМ са структурно свързани с рамата на трактора. Това улеснява стопаните при извършването на определени дейности.

Петте нови модели на New Holland са с максимална мощност от 273 до 389 в зависимост от модела. Двигателят е 9 литров, също произведен от FPT и отново отговарящ на Tier 4i. Новите модели на New Holland, също както Magnum на Case IH, използват технологията на селективната каталитична редукция и същевременно намаляват разхода на гориво.

Системата Engine Power Management, преди достъпна само при моделите Т6000 и Т7000, вече е част от стандартното оборудване и осигурява допълнителна мощност от 50 к.с. за нуждите на ВОМ, хидравлична система и пр.

В кабината новият Sidewinder II обезпечава контрола на пет функции. Touchscreen мониторът IntelliView IV осигурява лесното управление на трактора и прикачния инвентар, както и на системата Autoquidance.

JCB разшири серията Fastac 7000 с модела Fastrac 7270. Двигателят е Cummins, 6.7 л., с 6 цилиндъра. Максималната мощност на модела е 270 к.с. Всички модели от серията са с окачване, което осигурява добре сцепление на пътя и скоростта достига до близо 70 км/ч.

Кабината е комфортна, също оборудвана с touchscreen монитор за управление.

John Deere обнови серията 8R/8RT, пуснати на пазара за първи път миналата година. Новото при тези трактори са двигателите, отговарящи на Tier 4i, както и някои нови високотехнологични характеристики.

8R/8RT се състоят от шест колесни и три верижни модели. Мощността варира от 235 до 360 к.с. – с 10-15 к.с. повече от мощността на миналогодишните модели. Всички трактори са с новия двигател PowerTech PSX 9.0. Но тук John Deere използва технологията на рециркулация на отработените газове EGR, в комбинация с филтър за твърдите частици DPF, който се самопочиства без да е необходима допълнителна течност. Моделите са с IVT трансмисия, която автоматично избира най-добрия режим на предаване, като по този начин се пести и гориво.

Управлението е Active Command – подобрява безопасността при управление и осигурява допълнително удобство за оператора. Друга полезна функция при новите модели трактори John Deere е touchscreen дисплея GreenStar 3 (GS3). John Deere предоставя разбира се телематични продукти – възможности за проследяване на трактора, дистанционна диагностика, безжичен пренос на данни. Тракторите 8R/8RT са ISObus съвместими.

Тази година Buhler също разшири серията си трактори висок клас с един модел – Versatile 305. Тракторът е мощност 305 к.с. Оборудван е с двигател Cummins QSC. 8.3 л. трансмисията е 16 степенна, същата използвана при модели Versatile 250 и 280. Но при новия модел се крие допълнителна мощност от 25 к.с.

Versatile 305 е с две степени на скоростта на ВОМ, което го прави наистина универсален за работа. Допълнителното оборудване включва избора на  хидравличната ситема HydraFlow Plus, а при нощна работа HID фарове.

Кабината е същата както при моделите 250 и 280. Тракторът е 2 годишна пълна гаранция или 3 години гаранция на двигателя, за който Buhler твърди, че е най-добрия.

 

© Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!