Петя Ставрева защитава отново родните фермери пред ЕК

Петя Ставрева защитава отново родните фермери пред ЕК

Петя Ставрева, член на Комисията по земеделие на Европарламента, се срещна с млекопроизводители от Южна България в пловдивското село Ягодово. На 27 януари 2008 г. стопаните и земеделският евродепутат дискутираха близо три часа проблемите на животновъдите и възможностите за финансовото им подпомагане. 

"Този отрасъл от икономиката на страната има нужда от трезво отношение и адекватни мерки", каза Петя Ставрева и допълни, че ще съдейства за организиране на среща между родните стопани и предствители на генерална дирекция "Земеделие" на Еврокомисия, която да се проведе в България. Млекопроизводителите обявиха, че подготвят декларация с исканията си за развитието на сектора, която ще изпратят до европейските институции и Министерство на земеделието.

В писмен въпрос, отправен вчера към Европейската комисия, Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП-ЕД и член на Комисията по земеделие в Европейския парламент, попита за възможностите българските млекопроизводители да получат допълнително национално или европейско финансиране през първите години от членството на България в ЕС. 

"Втората година от европейското ни членство е на път да се окаже фатална за голяма част от млекопроизводителите. Високите цени на фуража, ниските изкупни цени на млякото и недостигът на средства за изхранването на животните през зимните месеци , както и отсъствието на целенасочена държавна политика в областта на животновъдството, са предпоставка за ликвидиране на животните и фалит на голяма част от българските животновъди. Кризисното положение води до трайно свиване на производството, неконкурентноспособност на българските фермери и може да се отрази пагубно и върху усвояването на средствата от европейските фондове.", казва Петя Ставрева в писмото си към Комисията. 

Запитването на евродепутатката е в отговор на исканията на българските млекопроизводителите за допълнително финансиране. Темата за млекопроизводството е и в центъра на дебатите в Комисията по земеделие на Европейския парламент, където в момента се разглежда доклад за млечните квоти в ЕС.

"Ще настоявам интересите на българските млекопроизводители да бъдат защитени преди кризата да се е оказала пагубна за целия отрасъл" каза Ставрева в Брюксел.  Въпросът на Петя Ставрева към Европейската комисия е поставен в категория "въпрос от първостепенна важност с искане за писмен отговор". Очаква се отговор да бъде получен до три седмици.