Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Петя Ставрева защитава отново родните фермери пред ЕК

Петя Ставрева защитава отново родните фермери пред ЕК

www.selo.bg

Петя Ставрева, член на Комисията по земеделие на Европарламента, се срещна с млекопроизводители от Южна България в пловдивското село Ягодово. На 27 януари 2008 г. стопаните и земеделският евродепутат дискутираха близо три часа проблемите на животновъдите и възможностите за финансовото им подпомагане. 

"Този отрасъл от икономиката на страната има нужда от трезво отношение и адекватни мерки", каза Петя Ставрева и допълни, че ще съдейства за организиране на среща между родните стопани и предствители на генерална дирекция "Земеделие" на Еврокомисия, която да се проведе в България. Млекопроизводителите обявиха, че подготвят декларация с исканията си за развитието на сектора, която ще изпратят до европейските институции и Министерство на земеделието.

В писмен въпрос, отправен вчера към Европейската комисия, Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП-ЕД и член на Комисията по земеделие в Европейския парламент, попита за възможностите българските млекопроизводители да получат допълнително национално или европейско финансиране през първите години от членството на България в ЕС. 

"Втората година от европейското ни членство е на път да се окаже фатална за голяма част от млекопроизводителите. Високите цени на фуража, ниските изкупни цени на млякото и недостигът на средства за изхранването на животните през зимните месеци , както и отсъствието на целенасочена държавна политика в областта на животновъдството, са предпоставка за ликвидиране на животните и фалит на голяма част от българските животновъди. Кризисното положение води до трайно свиване на производството, неконкурентноспособност на българските фермери и може да се отрази пагубно и върху усвояването на средствата от европейските фондове.", казва Петя Ставрева в писмото си към Комисията. 

Запитването на евродепутатката е в отговор на исканията на българските млекопроизводителите за допълнително финансиране. Темата за млекопроизводството е и в центъра на дебатите в Комисията по земеделие на Европейския парламент, където в момента се разглежда доклад за млечните квоти в ЕС.

"Ще настоявам интересите на българските млекопроизводители да бъдат защитени преди кризата да се е оказала пагубна за целия отрасъл" каза Ставрева в Брюксел.  Въпросът на Петя Ставрева към Европейската комисия е поставен в категория "въпрос от първостепенна важност с искане за писмен отговор". Очаква се отговор да бъде получен до три седмици.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug