Пловдив - домакин на най-престижния аграрен форум в Югоизточна Европа

Пловдив - домакин на най-престижния аграрен форум в Югоизточна Европа

722 фирми от 39 държави са заявили досега участие в най-престижния аграрен форум в Югоизточна Европа, който ще се проведе от 19 до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив, съобщават от пресцентъна на Пловдивския панаир.

С 39% повече са ангажираните площи за АГРА 2008 в сравнение с миналогодишното издание на Международната селскостопанска изложба.

Лентата ще пререже министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Чуждестранните изложители са 378, като най-много са фирмите от Италия (81), Германия (60), Холандия (34), Турция (23), Гърция (21), Франция (19), Испания (19), Дания (14) и САЩ (12).

Наетите от чуждестранни компании площи са с 29% повече от миналата година, а с 6% се увеличиха фирмите, които са предпочели директно да се представят на изложбата.

Това говори за големия интерес към България, свързан с очакванията на инвеститорите за подем в селското стопанство. Земеделието ще е хитът тази година и ще носи високи печалби, прогнозира "Уникредит груп" в анализ за най-перспективните отрасли на българската икономика през 2008-а.

Браншът ще получи допълнителен тласък и от стартиращите плащания за подпомагане на агробизнеса по различни европейски програми. Затова се очаква сегашната АГРА да бъде много силна.

Експозициите ще бъдат разположени в 4 палати и откритите зони около тях. 65% от изложителите са от бранша "Растениевъдство", 13% са работещите в сферата на животновъдството, 16% - в сектора на услугите и информацията.

Големият дял на този сектор се определя от разрастването на консултантската дейност, насочена към разработването на проекти за финансиране от еврофондовете.

Това е една от новостите на АГРА 2008, която ще се види и по щандовете на фирмите, търгуващи със селскостопанска техника. Много от тях вече предлагат консултации за програми и проекти, изготвяне на индивидуални решения за оборудване и преоборудване на ферми съобразно стандартите на ЕС. / expert.bg