По-малко нови трактори и комбайни през 2014-та заради нулевата година по ПРСР

По-малко нови трактори и комбайни през 2014-та заради нулевата година по ПРСР

Има спад в регистрираните нови трактори и комбайни в България през тази година спрямо 2013г. Това съобщи Даниел Минев-изпълнителен директор на Интерагри България на пресконференция в БТА, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

"Данните на КТИ до края на месец Октомври показват приблизително 20% спад при тракторите и малко по-малко спад при комбайните", посочи Минев.

 

"Няма какво да се заблуждаваме - много пряка е релацията между това как функционира Програмата за развитие на селските райони и това какво се случва на пазара за агротехника", коментира от своя страна зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Според Грудев, през последните години са битували "различни неверни твърдения, че агромашинният парк е изцяло обновен, натрупани са едни излишни машини и т.н., което категорично не отговаря на действителността".

 

Официалните данни на КТИ показват действително намаление на обновлението със земеделска техника в страната и сериозно увеличение на средната възраст на машините, които се ползват в земеделските стопанства. Ето защо МЗХ планира, в първото тримесечие на 2015 г да започне прием на проекти по Мярка 4.1, която е свързана с инвестициите в земеделска техника, посочи зам.-министър Грудев.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!