По покана на Варекс български фермери посетиха фабриката на Simba в Англия

По покана на Варекс български фермери посетиха фабриката на Simba в Англия

Български фермери посетиха централата на Simba International във Великобритания по покана на официалния представител на фирмата за България Варекс. Домакин на българските фермери беше експорт мениджърът на Simba Саймън Равел, който запозна гостите с историята, развитието, съвременното състояние и производството на машините с марка Simba.

Целта на посещението беше българските земеделци да се запознаят на място с производствения процес на комбиниранираните почвообработващи машини, да се убедят в качеството на работа, както и в качеството на производството. По време на своето посещение те видяха производствените цехове на Simba в английския град Слийфорд. Интересът на фермерите привлякоха много от машините. Най-много обаче бяха въпросите им за следните машини: култиваторът Simba sl 400; конвенционалният продълбочител Simba Flatliner 500, 4.2 метра и дълбочина на работа до 50 см; валякът Simba Singlepress, 5,5 метра; Simba Unipress 4,2 метра. Универсалната Simba CultiPress, която едновременно изпълнява три операции - култивиране, изравняване и уплътняване на почвата, също предизвика интересът на земеделците.    

По време на посещението си в Англия българските фермери посетиха и стопанствата на трима от водещите фермери във Великобритания, които вече от години се доверяват на почвообработващата техника с марката Simba.

Един от фермерите, с когото се срещнаха и обмениха опит българите, беше Питър Уайт, който отглежда 8000 дка земя – пшеница и рапица. За обработката на своите ниви той използва изцяло машините на Simba – култиватор Solo 450 ST, 4.5 м, Unipress 6.6 м, култиватор Simba Horsch, 6 м (2002 г.), Simba Flatliner 3,8 м, редосеялка Simba Horsch Sprinter 6 м с GPS. В резултат на прецизната обработка на почвата и благоприятните климатични условия през 2008 г., Питър е имал изключително добра реколта. Среднят му добив на хлебна пшеница, например, е бил 1080 кг/дка, а чистата печалба – 137 паунда/дка.