Почвообработващи машини Great Plains показаха СД Стойчеви край Добрич

Почвообработващи машини Great Plains показаха СД Стойчеви край Добрич

Селскостопанските машини на американската фирма Great Plains представиха СД „Стойчеви” в землището на добричкото село Соколово. В присъствието на над 150 български фермери, както и на група румънски земеделци, организаторите представиха не само машини, но и цялостна технология, която предлага американската фирма. Качествата на машините бяха тествани и доказани върху земя, необработвана три години. Презентацията беше под мотото "Сушата отстъпва пред технологиите".

По време на демонстрацията бяха представени различни почвообработващи машини. Една от тях беше продълбочителят с нон-стоп защита на работните органи Subsoiler 1300, с възможност за работа до 40 см, за който е необходим трактор с мощност поне 300 к.с. Организаторите показаха и агрегат за основна обработка на почвата Discovator 5315 с работна ширина 4,85 м, който през последните 5 години е хит на западноевропейския и американския пазар. Вече е познат и в България и се предлага в работна ширина от 4 до 18 м. Пневматичната сеялка за директна сеитба NTA 2000 с торовнасяне и работна ширина 6 м също беше демонстрирана полето край Соколово. 6 м. е оптималната работна ширина за страната ни, а в България вече работят 10 такива сеялки. Сред демонстрираните сеялки Great Plains бяха и моделите 1006 NT без торовнасяне и работна ширина 3 м и CPH 1510 с торовнасяне и работна ширина 4,5 м.

Безспорно голям интерес предизвика най-новата сеялка на Great Plains – Twin Roll. Това е сеялка за окопни култури със сдвоени редове, обясни за Трактор.БГ Веселин Вълев, изпълнителен директор на Great Plains за източна Европа.

Преди около 10 год, след като навлиза идеята за направата на биогорива, започва и търсенето на технология, която да увеличи производството при царевицата. Това довежда и до създаването на системата на сдвоените редове – Twin Roll система. Ако при конвенционалната технология за производство на царевица, се използва популация на декар между 5 и 7 хил. семена, то при Twin Roll популацията се запазва. Същото е и разстоянието между редовете – 70-75 см. Разликата идва от това, че те се използват като ос. Около нея се създават сдвоени редове – на разстояние 20 см един от друг и сеитбата се извършва шахматно в сдвоения ред. Това води до повишаване използвания потенциал на полето – до 44,5 – 45%. Сеялките Twin Roll може да са  4,6,8,12,16, 18, 24-редови в зависимост от капацитета на земята и тракторите, с които фермерът разполга.

Машината вече е тествана в България. Направени са два експеримента – един в северна и един в южна България.. Приложима е в Български условия. Цената на Twin Roll система е повече от достъпна и конкурентна. На българския, а и на световния пазар такъв продук в момента няма. Ако обаче той се сравни с класическата сеялка за пролетници, се забелязва, че цената на Twin Roll система е средно между 30-40% по-ниска от тази на европейските машини.

Вижте
видео и снимки от демонстрацията във Фермер.БГ