Подгответе се още сега за предстоящата кампания и спестете повече

Тайтън Машинъри България представя пълна гама умни и прецизни машини, които могат повече!

  • 147
  • 0
  • Новини
Подгответе се още сега за предстоящата кампания и спестете повече

С есенната кампания шега не бива! Именно затова предвидливите земеделски стопани вече търсят своя нов помощник за предстоящата кампания. С оптимизирането на технологиите обаче, изискванията на фермерите стават все по-големи. На тазгодишното изложение БАТА АГРО, Тайтън Машинъри България показа, че предлага машини, които могат повече.

 

Топ предложенията за есенната и пролетна сеитба идват от шведския бранд Väderstad.

 

"На нашия щанд може да видите култиваторите Väderstad Carrier. Тяхната основна задача е да подготвят сеитбеното легло. Освен това тези машини трябва да могат да се справят с голямото количество растителни остатъци, които остават на полето след жътва, за да могат да бъдат смесени добре в почвата и съответно тя да се обогати. Не на последно място, тази машина изчиства полето от самосевките на предишната култура", обясни Людмил Стоицев, продуктов мениджър в Тайтън Машинъри България.

 

 

Carrier е предпочитан избор на родните стопани, тъй като машината се справя с всякакви задачи, благодарение на това, че може да бъде оборудвана с различен тип дискове, които да изпълнят целите, поставени от земеделците.

 

"Освен това на нашия щанд може да видите и почвообработващата машина Väderstad TopDown. Това е култиватор, който е комбинация от няколко машини. Целта с него е да се извършат няколко операции с едно минаване в полето. Тоест по този начин можем да спестим повече време, гориво и да бъдем максимално ефективни в това, което правим. Не на последно място и да можем да опазим влагата в почвата", добави експертът.

 

Väderstad TopDown също е добре позната машина на стопаните. Тя представлява комбинация от дискова брана, следвана от работни органи, които могат да бъдат модифицирани спрямо условията на полето. Машината завършва с агресивен валяк, чиято цел е да уплътни почвата след обработката. С него можем да направим добро сеитбено легло с максимално малки агрегати на буците, които оставяме след себе си.

 

 

"Зад мен може да видите и есенните сеялки на производителя. Väderstad има две линии на есенни сеялка. Едната е Rapid, а другата продуктова гама носи името Spirit. Двете машини са много производителни и отново са предназначени за бърза и качествена сеитба по време на кампания.
Разликата между двете машини е, че при сеялката Rapid имаме еднодисково изсяване и тя е по-агресивна по време на работа. Тази машина е подходяща за по-тежки почвени условия.
При другата машина изсяването е двойно дисково и за разлика от сеялката Rapid, при нея притъпкването на почвата става преди самото изсяване", каза още Стоицев.

 

 

Сеялката Rapid се предлага в работна ширина от 3 до 8 метра, а продуктовата гама Spirit - от 3 до 9 метра с или без торовнасяне.

 

"Нещо друго, което може да видите на нашия щанд е пролетната сеялка Tempo. Както всички знаете, тя е световен рекордьор по изсяване на пролетни култури. Специално на щанда сме показали Tempo R - 12-редова. Това е сеялка, която е навесен модел и е наистина предпочитан вариант от българските земеделци. Отличителното за тази сеялка е, че тя е изключително бърза и прецизна, което спестява време и разходи, както и повишава добива на всеки един земеделец, който я използва", разясни той.

 

По-специфичното при тази машина е, че тя буквално издухва семките към сеитбеното легло и по този начин скоростта вече няма значение. Това от своя страна дава на земеделците изключително скоростна и прецизна сеитба по време на кампания, което води до по-добри добиви, благодарение на качествената сеитба в най-правилния момент.

 

Как обаче да спестим 170 евро/ха? Лесно, благодарение на Тайтън Машинъри и сензорите SoilXplorer и CropXplorer.


"Soil Xplorer е сензорът, който ни дава информация какво се случва под краката ни. С него изследваме безконтактно почвата. Това е сензор, който работи на базата на електромагнитна индукция и определя какво се случва под краката ни на дълбочина до 1,15 метра.. Дава ни информация за почвеното уплътняване, колко е дълбоко то, разнородните типове почва, както и влагосъдържанието", обясни Иван Михайлов, мениджър системи за прецизно земеделие в Тайтън Машинъри България.

 

 

И всичко това се случва, докато тракторът работи на полето. Това обаче не е всичко!

 

"Следващият сензор, който искам да ви представя е CropXplorer. За разлика от SoilXplorer, този сензор вече ни дава ясна картина какво се случва над почвата, а именно следи растежа на растенията и азотния баланс. Това е сензор, който има две активни измервателни глави и може много ясно да определи точното количество азот, от което се нуждаят растенията", каза още той.

 

Изключително удобство е, че към задната част на трактора може да се агрегатира торачка или пръскачка, която сензорът управлява автоматично с променлива норма на прилагане в зависимост от конкретните нужди на растенията. По този начин постигате хомогенно поле, оптимизиране на работните процеси и пестене на време, което пък води до по-високи добиви и рентабилност.

 

"Този сензор е най-доброто и най-технологичното решение от този род на пазара, като може да работи денем/нощем и при всякакви метеорологични условия, благодарение на активните си измервателни глави и също така дава на фермерите възможност да оптимизират значително своето стопанство откъм разходи, вложени материали и ресурси. Освен всичко друго, той работи с едно преминаване и автоматично генерира променлива норма, което е непостижимо за други подобни системи, които разчитат на спътникови снимки или заснемане с дрон", обясни Иван Михайлов.

 

Освен това фермерите, които се нуждаят от последваща допълнителна обработка на данните, а след това и изготвяне на VRA карти, също могат да се възползват от този сензор.

 

Говорейки за прецизни решения, няма как да не споменем и системите за навигация от Case IH и Тайтън Машинъри.

 

"Основните компоненти на Accuguide системата са навигационен контролер, дисплей и приемник. Системата е напълно интегрирана за всички машини на Case IH и може бързо да се трансферира между различните машини на марката, които са снабдени с хидравлична подготовка. В същото време за машини, които не разполагат с такава подготовка, можем да предложим на нашите клиенти навигационни системи, които се монтират допълнително и са с електрическо управление. Това са EasyPilot, EasyPilot Pro, Autopilot Mottor Drive, съответно с най-добрия и най-масово използван за тази цел дисплей  - XCN-1050 заедно с навигационния приемник NAV-900 или по-малкия брат XCN-750 с NAV-500", каза още Михайлов.

 

 

Традиционно на БАТА АГРО, Тайтън Машинъри представи и строителна техника с марката Case CE. На щанда на компанията беше показан бестселърът  - комбиниран багер Case CE 580ST. Новостите са най-вече в технологията за опазване на околната среда,  липсват EGR клапан и DPF филтър. Пречистването на изгорелите газове става през каталитична система, с помощта на AdBlue. 

 

"Планираме тази година да представим още два нови продукта - челен товарач от новата ни серия, който е в процес на производство и ще го покажем в средата на месец август 2021 г. Както и новата ни серия комбиниран багер. Очакваме нейното представяне за цяла Европа да бъде в началото на месец октомври 2021 г.", заключи Пламен Лилков, мениджър продажби на строителна техника Case CE.

 

Повече информация за пълното портфолио с машини може да намерите от официалния вносител Тайтън Машинъри България на *4040 или на titanmachinery.bg