Полезно: ДФЗ публикува важни срокове за директните плащания

Полезно: ДФЗ публикува важни срокове за директните плащания

Важни срокове, свързани с директните плащания за Кампания 2023 са публикувани на страницата на Държавен фонд "Земеделие".

 

Интервенциите, необходимите документи за тях, както и други важни подробности са събрани на едно място.  

 

Освен че са посочени сроковете за предоставяне на документите, има посочено мястото на предоставяне, както и основанието за интервенцията. 

 

В документа са посочени всички срокове до края на януари 2024 г.

 

Най-скорошните приеми са в рамките на месец август.

 

По три интервенции има прием до 14 август – Екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зеленото торене и органично наторяване, Екосхема за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи (Еко-ПЗП) и Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодовете (ИП).

 

По Еко схема за запазване и възстановяване на почвения потенциал е необходимо да се предостави План за управление на хранителните вещества и копие на дипломата на агронома, подписал документа. 

 

В таблицата може да се намери и образец на Плана за управление на хранителните вещества. Сред практиките, които се прилагат в стопанството при тази интервенция са отглеждането на непроизводствени междинни култури или покривни култури с последващо зелено торене, както и използването на външни органични подобрители на почвата, съгласно плана. 

 

ВИЖТЕ ТАБЛИЦАТА 

 

По Екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи е необходимо да се представи План за паша и копие от диплома на ветеринарен лекар, зооинженер или агроном издал документа.

 

Тук може да намерите образец на този план.

 

Той се представя не по-късно от триседмичен срок след края на периода за подаване на заявления за подпомагане (периодът за подаване на заявления през настоящата година е до 30 юни 2023 г.) електронно с квалифициран електронен подпис и/или лично или чрез представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно, в съответните областни дирекции на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

 

В плана трябва да са включени видовете паша и периода на пашата, съобразени със спецификата на конкретната площ, за която се прилага.

 

В рамките на постоянно затревените площи (ПЗП) се извършва екстензивна паша на пасищни животни. Тези площи се поддържат посредством екстензивно пашуване от 0.3 до 1 животинска единица на хектар. Пашуването на животни се извършва през минимум 60 дни през 2023 г.

 

Има забрана за разораване на заявените за подпомагане по еко схемата постоянно затревени площи и те не трябва да бъдат разоравани или преобразувани в друг тип земеползване.

 

Право на обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове имат земеделските стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 0,5 ха (заедно или поотделно) допустими за подпомагане площи с плодове и с плодови насаждения от следните видове култури: малини, ягоди, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи (Prunus domestica) и десертно грозде. 

 

За да бъдат добре информирани стопаните има публикуван образец на таблицата за използваните парцели

 

Следващият срок, за който трябва да следят фермерите е 30 август, той се отнася за хуманното отношение към животните и антимикробна резистентност. 

 

В таблицата са описани още и сроковете за подаване на документи за реализирана продукция на мляко, месо, плодове и зеленчуци, свърдани с обвързаната подкрепа и още много други полезни за фермерите дати.

 

Така ще могат да организират работата си по-добре и да са наясно кога от тях се очаква да предоставят необходимите документи. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар