Поскъпва японската земеделска техника

Поскъпва японската земеделска техника

В Европа започна осезаемо поскъпване на японската земеделска техника. Причината е в силният ръст на японската йена през последните 3 седмици, както и поскъпването на металите в Япония.

Поскъпването се отнася най-вече до няколко големи световни компании производители на трактори, сред които Kubota, Iseki, Yanmar и Shibaura. Последните са силно представени в целия Европейски съюз. Поскъпването ще бъде в рамките на 10-12%, което най-вероятно ще се отрази и на обема на продажбите коментират дилърите в Германия, Англия и др. страни.

От изброените японски марки, у  нас се внасят единствено нови трактори Kubota и то съвсем от скоро, но цените им са сравнително високи и когато става въпрос за японски трактори родните фермери предпочитат покупката на употребявани такива. При тях обаче също се очаква повишение на цените, заради по-високата йена (JPY). Експерти прогнозират в следващите 20 дни йената да продължи да се покачва устойчиво, заради слабият стерлинг, силният долар и продължаващото падане на цените на петрола.


вижте сравнителна таблица с цени на всички марки трактори, продавани в Европа - Април 2008