Повече пари от ЕС, ако изкореним лозята си тази година

Повече пари от ЕС, ако изкореним лозята си тази година

Българските гроздопроизводители трябва тази година да декларират, че земите им са плододаващи, ако искат да се възползват от финансиране за изкореняването им, съобщи председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Парите са по линия на Националния пакет, предвиден в общата за ЕС реформа в сектор "Вино". 

С новите правила имаме право да изкореним между 8 и 19 процента от общо 153 хиляди хектара използваеми лозарски земи. Ако България изкорени над 15 процента от годните си лозя, Европейският съюз има право да спре процедурата като защитна мярка. 

Схемата за получаване на парите от ЕС е тригодишна, като най-много средства са предвидени за усвояване през 2008-2009 година - 464 милиона евро. 

За сравнение през 2009-2010 година ще получим общо 334 милиона евро за доброволното изкореняване. Точно колко пари ще получат отделните стопани ще стане ясно в средата на годината, когато България ще представи за одобрение на Брюксел разпределението на средствата. 

С влизането в сила на реформата през август тази година отпада забраната за означаване на реколтата и сорт върху бутилките, което е изгодно за износа на българско вино, тъй като ще го направи по-разпознаваемо и конкурентоспособно, смята Пламен Моллов. В момента топпазарът за България е Русия, където сме изнесли над 700 хиляди хектолитра вино от общо произведени 1 милион и 712 хиляди хектолитра.