Прецизна сеитба с американски технологии в Русенско

Вижте как стартира пролетната кампания в стопанството на Терра Глоуб

  • 270
  • 0
  • Новини
Прецизна сеитба с американски технологии в Русенско

Пролет е и всеки мисли за сеитба – кога, как и ще успее ли да засее на време.

 

В стопанството на Терра Глоуб обаче как и дали ще успеят навреме вече не е тема на размисъл, тъй като Милен Коев е подбрал най-доброто за него решение за сеитба, a именно 16-редова конфигурация с технологиите на американския бранд Precision Planting, монтирани на 12-метрова прикачна рама Harvest International USA, и експертизата на НИК. Тестват ги вече втора година, вземайки под наем рами с различно оборудване за прецизна сеитба, за да открият най-подходящата конфигурация. Тази комбинация осигурява бърз старт, навременна и качествена сеитба и по-малко тревоги през пролетта.

 

 

В стопанството се стараят да намалят обработките на почвата, прилагайки покривни култури, и при възможност да сеят директно в тях. Тази на пръв поглед нелека задача не е предизвикателство за сеялката, тъй като тя е предназначена именно за no-till. Преди всяка секция са монтирани чистачи и колела за отстраняване на растителни остатъци с автоматичен контрол на натиска, които отварят реда без значение дали се работи в добре подготвена почва, лошо подготвена такава или се сее директно. Така може да се работи при различни условия с една и съща машина и да се постигне по-голяма гъвкавост.

 

Технологиите за прецизна сеитба са обект на приоритетно финансиране по мярка 4.1, като дават допълнителни точки към проектите, към които са включени, и са само част от решенията за прецизно земеделие, на които всеки фермер може да заложи. 

 

Полето, което ни показва Милен Коев при посещението при него, не е с перфектна обработка и това се вижда с просто око. Причината за това е покривната култура, която е била на него само до преди 10 дни, и след само две обработки – продълбочаване с Kverneland DTX и култивиране с пролетен култиватор, в полето вече се сее царевица. „Ако не беше дъждът, почвата щеше да е в по-добро състояние”, споделя той, но това не е пречка.

 

Как протича сеитбата в семейното стопанство на Милен Коев?

 

С 16-редовата сеялка сеитбата тече гладко, макар и терените да са преобладаващо хълмисти с наклони на места до 60-70 процента. С високата скорост и доброто копиране на терена от всяка секция индивидуално може да се сеят до над 130 дка на час, а при нужда от смяна на културата подмяната на дисковете се прави изключително бързо и в повечето случаи директно на полето. 

 

„Миналата година имахме възможност да тестваме аналогична сеялка в стопанството си и това, което направи много силно впечатление, особено при слънчогледа, който е по-труден за сеитба, беше неговото изключително изравнено поникване и развитие. Досега не сме наблюдавали при нас подобно изравняване. Това всъщност даде на културата много бърз старт без конкуренция и тя успя да използва потенциала си напълно. 

 

При царевицата също останахме много доволни. Сеялката е изключително точна и изсява много прецизно – без презастъпвания и излишни разходи. Тя осигурява благоприятна среда за развитие на семената благодарение на двойно действащия цилидър DeltaForce, който ни направи най-голямо впечатление. Чрез натиск нагоре и надолу се поддържа равномерна сеитба”, разказва Милен Коев.

 

Сеялката е оборудвана с технологии на Precision Planting, с които се постига по-висока прецизност при най-важните параметри на сеитбата – SpeedTube за равномерно разстояние от семе до семе при работа с висока скорост; изсяващ апарат vSet2 с автоматичен чистач и vDrive електромотор; и патентованата система DeltaForce, която се грижи за поставяне на семената в желаната дълбочина, без да предизвиква преуплътняване на почвата, непосредствено до браздата чрез автоматично определяне на натиска (или издърпването) на секцията при поставянето им. 

 

 

Най-полезната за агрономите функция при тази сеялка е възможността за следене на влажността, температурата и органиката на почвата в реално време при сеитба. 

 

Всички параметри на сеитбата се следят в реално време както в кабината на дисплей 20|20 от последно поколение модел 2021 г., така и чрез Ipad, който също се намира в кабината. Цялата информация за сеитбата и дигиталните карти с информация за натиска, популацията, сингулацията и съдържанието на хумус в почвата се синхронизират в облачната система Climate FieldView и са достъпни както в реално време, така и след това от всяко устройство – компютър, телефон или таблет. 

 

 

„Необходимостта от тази сеялка дойде с оглед на променящите се климатични условия. Решихме да променим технологията в стопанството и търсехме вариант, който да е гъвкав и без много усилия да можем да се справяме с изненадите, които ни поднася времето. Миналата година успяхме да засеем втора култура – царевица, и дори без капка дъжд в периода на нейното развитие успяхме да приберем едни задоволителни добиви, което бе за нас приятна изненада. Доброто развитие на културата се дължеше основно на сеялката и качеството на изсяване”, сподели Милен Коев.

 

 

Идеята за покупката на такъв тип сеялка идва след посещение през 2019 г. на най-голямото американско изложение Farm Progress Show и развойния център на Рrecision Рlanting, където Росен Коев от Терра Глоуб се запознава отблизо с технологиите на марката и разбира защо те са лидерът в пролетната сеитба не само в САЩ, но и в Южна Америка и Австралия. 

 

 

Прецизно и бързо с помощта на технологиите на Precision Planting – така стартира сеитбата в стопанството на Терра Глоуб.

 

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.