Прецизното пръскане пести пари на земеделците

Фирма Универсал-НВГ поръчва машините авансово, за да избегне проблема с доставките

Прецизното пръскане пести пари на земеделците

Въпреки затрудненията с доставките тази година фирма Универсал-НВГ успява да поддържа богата наличност на машини, с които да съдейства на своите верни клиенти. Част от тяхното портфолио беше изложена на тазгодишното издание БАТА Агро, като основен акцент бяха пръскачките на немската семейна компания Dammann. 

 

Кои са най-подходящите челни товарачи за едно семейно стопанство?

 

Тя притежава дългогодишен опит и е тясно специализирана в производството на самоходни и прикачни пръскачки. Производителят държи на качеството и на богатия избор на опционално оборудване, което бе видно и от представения на изложението модел.

 

 

„На българските фермери показваме самоходната пръскачка на Dammann – модел DT 2400 H Highlander S5. Обемът на основния резервоар е 4400 л, а захватът на щангите – 36 м. Това е машина, която на година може да покрие до 20 000 ха. Компютърът е подготвен за работа с ISOBUS монитор за автоматично изключване на секциите при препокриване. Има и Curve Control – система за контрол на нормата в щангата при завой. Системата Green View пък позволява селективно пръскане с хербицид на стърнища, което би довело до голяма икономия на препарати“, категоричен е Франк Шок, търговски представител на Dammann.

 

 

За улеснение на фермерите пръскачката може да бъде оборудвана с навигационни системи за автоматично управление на водещия американски производител Raven. 

 

„На пръскачката Dammann представяме система за автоматично управление RS1, която е технология от ново поколение „всичко в едно“. Показваме и системата VSN, която помага на фермерите на намалят щетите, като избягват газенето на културите с гумите на пръскачката. Камерата различава до 7 реда с култури и води машината прецизно между тях при скорост от 25 до 35 км/ч. Може да работи и през нощта. VSN позволява управление не само в прави редове, но и при завой или крива. Това е хибридна система, която постига завидни успехи при доста тежки условия“, посочва Андрей Гулко, акаунт мениджър в Raven Industries.

 

 

Пръскачката може да бъде дооборудвана и с Hawkeye – иновативна технология на пръскане от ново поколение с PWM честотно пръскане за поддържане на нормата на пръскане независимо от скоростта на движение и при еднакво налягане. При нея има възможност за изключване дюза по дюза.

 

„Hawkeye е система на пръскане чрез пулсации, управлявани чрез клапани с широкоимпулсна модулация. Тя позволява пръскане с хомогенни капки с еднаква големина. Например с една и съща дюза, без да е нужна смяна, може да поддържате оптимален размер на капката, при едно и също налягане и скорост на движение от 6 до 25 км/ч“, споделя Андрей Гулко, акаунт мениджър в Raven Industries. 

 

 

Друга характерна опция е системата за пръскане Varioselect, която позволява на пръскачката да подбере автоматично правилната дюза. Вече не е необходимо водачът да слиза и на ръка да сменя всяка една от дюзите, подходящи за съответната норма и скорост. А коя е най-правилната, могат да ви препоръчат от лидера на европейския пазар в производството на дюзи

 

„Тази година лансираме нашата най-нова дюза за течни торове – VR. Тя дава на фермерите възможност да пестят пари с правилно и прецизно пръскане. Предлагаме я в два варианта – VRM и VRL. Гордеем се и с модела FB, проектиран специално за пръскане по краищата на полето. 

 

Нашите дюзи са направени за дрифт контрол. Когато е ветровито, предпазваме околната среда, за да не пръскаме върху нежелани места. Така не само не замърсяваме, но и пръскаме културите по-прецизно. Имаме и двойно пръскащи противоветрови инжекторни асиметрични дюзи с два различни ъгъла на разпръскване“, обяснява Ян Шпиталняк, търговски представител на Lechler.

 

 

На щанда на Универсал-НВГ подобаващо място бе отредено и на полевите инвентари на престижните марки Lemken и Maschio Gaspardo, на челните товарачи Faresin и сенообръщачите на Enorossi. Както винаги българският вносител се стреми да поръчва машините авансово, за да ги доставя навреме – нещо, което всеки клиент желае. 

 

Пълна информация за машините в портфолиото на Универсал-НВГ ООД може да откриете на www.universal-nvg.bg