Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

При равен старт ще бъдем конкурентноспособни на европейския пазар

При равен старт ще бъдем конкурентноспособни на европейския пазар

«При равен старт ще бъдем конкурентноспособни на европейския пазар” - твърди Панайот Которов - шеф на най-голямата земеделска кооперация в Айтос.

ЗКПУ „Единство” е една от водещите земеделски кооперации не само в община Айтос, но и в Бургаска област. Тя обработва 21 хил. дка земеделски земи в землището на Айтос.
Според председателя на Управителния съвет Панайот Которов, по отношение на обема земя, това е една оптимална структура, която предполага добра организация и контрол върху производствената дейност.
ЗКПУ ”Единство” – Айтос стопанисва 2500 дка с лозя, 1000 дка с череши, 600 дка с ябълки и 17 000 дка с полски култури – пшеница, ечемик, слънчоглед и кориандър. Постоянно заети с дейностите са 115 души, кооперацията осигурява и около 400 сезонни работни места, предимно за млади хора.

Обемът на общата продукция е на стойност 1 700 хил.лв. Специфичното в стратегията на айтоската земеделска кооперация е по-разнообразната структура на производство.
„Еднакво внимание обръщаме към всички култури, както на полските култури, така и на трайните насаждения. Защото практиката показва, че ако годината е добра за полското производство, по-слаба е реколтата от трайните насаждения и обратно. Така например, тази година производството на пшеница и ечемик беше слабо, както като количество, така и като реализационна цена. Същото беше положението и с гроздето, но затова пък получихме добра реколта от черешите и ябълките, която компенсира отрицателните резултати в зърнопроизводството и гроздопроизводството.
Възползвахме се от възможностите на ДФ „Земеделие” и с проект по САПАРД засадихме нови декари с трайни насаждения и да закупим нова техника. Спечелихме проекти за около 800 хил.лв. Най-важното е, че член-кооператорите са доволни от рентата, която получават и която се движи в рамките от 15 до 20 лв на дка, в натура или пари. Ишлемето на хляба за член кооператорите пък е 0,17 лв.”, твърди още председателят Панайот Которов

Естествено, кооперацията, както всички в страната, има и проблеми. УС е притеснен най-вече от ниските изкупни цени на селскостопанската продукция, сравнено с все повече увеличаващите се цени на горивата торовете, препаратите. „За да бъдем конкурентноспособни на европейския пазар, цената на селскостопанската продукция трябва да бъде близка до тази в страните на Европейския съюз. Това означава, че до началото на 2007 година изкупните цени у нас трябва да се изравнят с европейските. А иначе имаме самочувствието, че природните условия в нашата страна са по-благоприятни от тези в някои европейски страни. Освен това ние имаме много ценен дългогодишен опит. Така че ако имаме равен старт можем спокойно да се конкурираме с европейците.”, категоричен е председателят. „Очакваме при приемането ни в ЕС да се възползваме от субсидиите за нашето производство. Убедени сме, че ще бъдем конкурентноспособни, е мнението и на членовете на УС.

Политиката на кооперацията е да обновява трайните насаждения . Вече са засадени около 500 дка с млади череши и лозя. Тази година кооперацията отново кандидатства с проект по САПАРД за засаждане на нови лозови масиви. Тъй като има достатъчно и добра техника, част от която е закупена по проекти по САПАРД, кооперацията извършва и механизирани услуги на собственици на земя в региона

Заради дъждовете пролетната сеитба в Айтос се забави. В момента се сее кориандър и се извършва подготовката за засяването на слънчогледа. Очакванията на ЗКПУ „Единство” през т.г. са за добра реколта от зърното и гроздето през стопанската 2006 г.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug