Програма САПАРД отблокирана - започва изплащането на проектите

Програма САПАРД отблокирана - започва изплащането на проектите

Директорът на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, че е подписал плащанията по програма САПАРД. С това на практика стартира изплащането на блокираните средства по програмата. Найденов увери Демарти, че усвояването на средствата по САПАРД ще става по правилата на ЕК. Другото обещание, което даде той беше „лошите практики от програмата да не се пренесат в Програмата за развитие на селските райони”.

До момента по програма САПАРД са платени 2 404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398,94 лв. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493,82  лв.

Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината, обяви министър Найденов. За всички оставащи за плащане проекти проверките на място са приключили с изключение на общините Велинград, Борован и Белослав.

С оглед оптимизиране на работата по програма САПАРД, са мобилизирани всички налични човешки ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти. Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане, информира министър Найденов.

Обществените поръчки по 51 проекта са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки. Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 989 529,40 лв.