Надеждата у производителите на агромашини се завръща

Все по-малко компании прогнозират спад на оборота над 20% срямо месец по-рано

Надеждата у производителите на агромашини се завръща

pixabay.com

Европейската индустрия за земеделска техника продължава да бъде сериозно засегната от ефекта на пандемията от коронавирус. Светлина в тунела обаче вече започна да се вижда, сочи проучване на Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA), пише Agriland.ie.

 

Любимата марка селскостопанска техника на германците

 

От момента на въвеждането на ограничителните мерки в цяла Европа индексът за бизнес климат стремглаво тръгна надолу, достигайки нивата си по време на финансовата криза от 2008/2009 г. Над половината компании определят настоящия си бизнес като неблагоприятен, а три четвърти очакват спад на оборота през следващите 6 месеца.

 

Месечно проучване на CEMA – „Business Barometer“, показва, че производителите на земеделска техника в момента работят само на три четвърти от капацитета си. Малко част от тях отчитат сравнително добро ниво на производствена ефективност и дори ръст на поръчките въпреки кризата.

 

За следващите 6 месеца преобладаващата част от производителите прогнозират свиване на поръчките. Светлина в тунела обаче има, казват от CEMA.  

 

Проучването за месец май показва, че все по-малко компании прогнозират спад на оборота над 20%, сравнено с месец по-рано. Този резултат може да бъде по-оптимистичен, макар и леко.

 

Корекцията може да се дължи на очакванията за повишаване на поръчките през следващите няколко месеца и надеждата, че загубите на този етап почти изцяло ще бъдат възстановени до края на 2020 г.

 

„Business Barometer“ е месечно проучване на CEMA сред представители на европейската индустрия за земеделска техника. То се изготвя от 2008 г. досега.

Добави коментар