Производителите на агромашини се завръщат към нормалното

Условията за дистрибуция съществено са се подобрили през последния месец, твърдят от CEMA

Производителите на агромашини се завръщат към нормалното

pixabay.com

Бизнес климатът за индустрията на производителите на земеделски машини в Европа отчита поредно подобряване, макар прогнозите да остават сериозно негативни - минус 47 пункта (в скала от -100 до +100), след като през март бе отчетен рекордно нисък индекс от финансовата криза през 2008/2009 г. насам, пише cema-agri.com.

 

Настоящото подобряване на бизнес климата основно се дължи на по-малко негативните очаквания към бъдещето.


Миналия месец 75% от представителите на индустрията очакваха сериозни загуби през следващите 6 месеца. Сега само 56% от тях поддържат тази позиция.

 

Рестрикциите, въведени в рамките на борбата с пандемията от коронавирус, все още са в сила. Част от тях бяха облекчени, за да може да се осигури достъп до крайния клиент. Участниците в проучването на Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA) отчитат средно, че производственият им капацитет е на 83% от нивото преди кризата. Условията за дистрибуция съществено са се подобрили през последния месец. Въпреки това те все още представляват спънка пред сектора.

 

По отношение на европейския пазар оценките на участниците в проучването сочат, че той се подобрява. Все още има доста от тях, които прогнозират свиване на оборота от почти всички държави, освен скандинавските.

 

Добави коментар