Проверяват делото за източване на САПАРД за трети път

Проверяват делото за източване на САПАРД за трети път

Комисията по изпълнение на мерките за организацията по делата с особен обществен интерес ще провери за трети път хода на делото срещу бизнесмена Марио Николов, обвинен за "източване" на средства по програма САПАРД. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет. Проверката ще бъде извършена от Стойко Стоев и Пенка Маринова. Предишните две проверки бяха направени през ноември 2008 г. и през март 2009 г.

Поредната проверка има за цел да изясни причините за спиране на делото срещу Марио Николов и още осем обвиняеми за източването на 7.5 млн. евро по програма САПАРД, което бе многократно отлагано, както и какви са предстоящите действия на съда по хода му.

Делото е включено в списъка с дела от особен обществен интерес, наблюдавани от Европейската комисия.

Междувременно стана ясно, че от следващата седмица в Румъния се подновява програмата САПАРД. Фермерите, които са подали проекти в Националния план за развитие на селските райони, но не са били избрани, ще може да осъществят проекта си чрез кредити от фондове, отпуснати от Министерството на земеделието, заяви вчера ресорният министър Илие Сърбу, цитиран от електронното издание Зиаре.ком. В момента в подобна ситуация се намират 923 проекта, допълни Сърбу.

Голяма част от бенефициентите на неизбраните проекти имат проекти, свързани със закупуване на земеделска техника и нямат големи шансове да получат финансиране и през 2009 г. поради различни мотиви, пише изданието. Затова сега те ще може да получат достъп до фондовете на САПАРД чрез кредити с максимална лихва от 5% в някоя от петте банки, с които министерството е сключило споразумения.