Пръскането на овошките по време на цъфтеж не се препоръчва

Пръскането на овошките по време на цъфтеж не се препоръчва

По време на масовия цъфтеж на овощните култури не е препоръчително да се провеждат пръскания с химически средства, поради опасност от неблагоприятно въздействие върху процеса на опрашване и оплождане.

Някои пестициди проявяват фототоксичност при плодообразуването, като медните препарати, например, и най-вече бордолезовият разтвор. Освен това химическите средства действат отрицателно върху работата на пчелите по време на опрашването.

Ето защо пръсканията се извършват преди отварянето на цвета, във фенофаза цветен бутон или непосредствено след прецъфтяването и завяхване на венчелистчетата. Цуфтежно пръскане може да се осъществи при необходимост само в максимално кратки срокове, при добра организация и изправна растителнозащитна техника.

С цъфтежно пръскане може да се ограничи вредата от мъхнатия и миризливия бръмбър, като се третират нападнатите дървета със Суми алфа 5 ЕК – 0, 04%, да се намали опасността от ранното кафяво гниене по костилковите овощни видове и от загиването на завръзите на дюлята чрез третиране Топсин М 70 ВП – 0, 15%.

Tретирането на овощните видове се извършва със струя във вид на фина мъгла, като за целта се използват разпръсквачи с отвори на дюзите 0, 8 до 1 мм. Третират се целите дървета от ствола до върха в тихи и слънчеви дни.