Първият комбайн 654B на Challenger – вече закупен и в България от клиент на Варекс

Първият комбайн 654B на Challenger – вече закупен и в България от клиент на Варекс

Challenger представи два нови комбайна от конвенционален тип с голям капацитет – 654B с мощност 378 к.с. и 658B с мощност 413 к.с. “Предназначени за фермери с обработка на голям обем продукция и за контрактори, тези две машини предлагат система с осем сламотръса, която в съчетание с леката, но ефективна вършачна система, позволява на машините да постигнат висока производителност, да отсяват зърно и да предложат отлично качество на сламата – и всичко това при нисък разход на гориво”, съобщава Торбен Ларсен, директор на отдела по оборудване за жътва на Challenger. “Пълният пакет от възможности на новите 654B и 658B е създаден с идеята дори най-дългият жътвен ден да изглежда къс”.
С новия издължен стил на “фамилията” Challenger двата модела са съоръжени с последните възможности за постигане на максимални резултати от жътвата. Това включва хедери PowerFlow, монтирани като стандарт, високоинерционен широк 1680 мм и с 600 мм диаметър вършачен барабан, високо пропусклив контрабарабан, двускоростен роторен сепаратор, каскадна почистваща система, сламонарязващо устройство, високопроизводителен шнек за разтоварване на бункера и система за контрол и управление Datavision II от последно поколение.
И двата модела са съоръжени с последен модел AGCO SISU DIESEL 8,4-литров Tier III нискоемисионен напречен двигател. Към това следва да се добави функцията за повишаване на мощността с 30 к.с., за да се поддържа висока производителност дори по време на цикъла на разтоварване.

Рязане, вършитба и сепариране

С голямото отстояние между ножа и шнека и конвейерната захранваща система, доказалите качествата си хедери PowerFlow гарантират, че цялата реколта ще се подава равномерно и правилно ориентирана. Предлагат се четири ширини на хедерите - от 6,2 м до 9,2 м. Също така се предлагат допълнителен шнек за рапица и странични ножове с цел да се максимизира производителността при маслодайната рапица и други култури с високо стебло.
Настоящата версия на системата с осем сламотръса осигурява 33% по голям капацитет за сепариране от предишните конструкции с шест сламотръса. Тя завърта, разкъсва и одрусва сламения поток, за да освободи останалите по стеблата зърна, което води до намаляване на загубите и увеличаване на производителността.
Конструкцията на високоинерционния вършачен барабан е изключително здрава. Сменяемите назъбени шини са закрепени с болтове към опорните стоманени релси, които на свой ред са фиксирани към барабана. Тази конструкция го прави високоустойчив на огъване при попадане на чужди тела в машината. Бързият поток на овършано зърно се осигурява от високопропускливия контрабарабан с електрическо регулиране, който притежава подготвителна за вършитба трета шина с цел подобряване качеството на зърното. Зад задния битер роторният сепаратор плавно увеличава обема на сламения поток, като създава в него повече просвет за изпадане на остатъчното зърно. Серия “B” използва истинска каскадна система за почистване с две отделни зърнени тави, електрически регулируеми горни и долни сита и отделен блок за повторно вършеене, имащ за цел да обработи върнатия материал. Новата конструкция на високопроизводителния шнек за разтоварване на бункера за зърно гарантира максимален просвет за високите ремаркета и подобрен достъп за сервиз и поддръжка.

Целият материал можете да прочетете във Фермер.БГ