Пускат на пазара най-голямата в света селскостопанска щангова пръскачка

Пускат на пазара най-голямата в света селскостопанска щангова пръскачка

Австралийската компания GoldAcres създаде най-голямата селскостопанска щангова пръскачка в света. Пръскачката Quadramax, с капацитет на резервоара от 14,000 литра, е създадена за нуждите на огромните обработваеми площи в западните австралийски прерии.

Двата 6000-литрови резервоара и двете монтирани в предната част на машината 1000-литрови цистерни за директно впръскване на химикалите, допринасят за колосалните размери на пръскачката, чието тегло е близо 27 тона.

Здрави стоманени рами обгръщат основните резервоари на пръскачката, но това, което прави Quadramax изключително полезна и подходяща за земеделските стопани, е възможността да се използват различни химикали без да се налага презареждане на всеки един по отделно. Пръскачката е перфектният варинт за обработката на големи земеделски масиви, посочват от компанията производител.

Тъй като машината разполага с три секции за директно всмукване на химикалите, е възможно да се разпръскват няколко продукта едновременно. Двойните 250-литрови помпи също позволяват разпръскване чрез отделени  разпръскващи линии, които се контролират по електронен път чрез джойстик, монтиран в кабината на трактора. Работната ширина на щангите е между 30 метра и 36 метра.

Quadramax може да се закачи както пред, така и зад трактора. За да я дърпа обаче тракторът трябва да е с мощност от поне 350 к.с.

Забележителното е, че тази иначе толкова масивна машина, има транспортна ширина само 3.66 метра. Цената на най-голямата пръскчака в света все още не е посочена от производителя.

Най-голямата прикачна пръскачка, предлагана на българския пазар е Hardi Commander с капацитет на резервоара от  6600 литра и работна ширина на щангите 18-36 метра. Капацитетът на помпата е до 800 л./мин. Пръскачката се предлага от фирма Агритрак АД.

Най-голямата самоходна пръскачка, предлагана в България пък е CHALLENGER Spra Coupe 7000, която е с капацитет на резервоарите за пръскане до 7650 литра. Работната ширина на щангите е 24 - 28 - 30 метра. Неин вносител е фирма Варекс Груп.