"Оптиком" представи оризокомбайни LAVERDA пред фермери от Южна България

"Оптиком" представи оризокомбайни LAVERDA пред фермери от Южна България

"Надеждната техника гарантира добри добиви и качествена работа в момента, в който машината е най-необходима на стопанинa -  по време на жътва", каза при откриването на семинар с оризопроизводители в пловдивското село Марково управителят на "Оптиком" ООД Веселин Генев. В Южна България и най-вече селата около Асеновград, Пловдив и Пазарджик са съсредоточени най-много на брой оризопроизводители. Близо 50 от тях присъстваха на форума, където ръководството на старозагорската компания представи най-подходящите за тях машини.

Оризопроизводителите заявиха, че се нуждаят от инвестиции и модернизиране на машинния парк за да оцелеят в кризата. Освен това миналата година е била благосклонна към тях и отчитат малко по-високи добиви. В България ожънатите през 2010 г. оризови полета представляват 109 хил. дка. Очаква се през настоящата да има 20% ръст при засетите площи.

Експертът от „Оптиком” доц. Неделчо Делчев представи детайлно комбайните LAVERDA, като отдели особено внимание на моделите за прибиране на ориз M306 Rice и M304 Rice - специално проектирани да отговарят изцяло на нуждите на оризопроизводителите.
„Оризарката” на LAVERDA е със зъбен вършачен апарат. Зъбите са със специален закривен профил, за да се осъществи прецизно и деликатно отделяне на зърното от класовете при ниски обороти. По този начин се предотвратява начупването на зърното и се запазва неговата обвивка. Използваната верижно-ходова система е с ширина на веригите 800 мм, което гарантира устойчиво движение по преовлажнени терени без затъване и буксуване.


Всички елементи, подложени на абразивното действие на оризовата арпа, са направени от износоустойчива стомана с хромово покритие. Всички шнекове (целошнек, зърнен, класов, разтоварваш и др.) са с удебелена спирала и наварени с износоустойчива стомана с висока твърдост.
Възможностите и предимствата на товарачите JCB за товаро-разтоварни дейности, свързани с прибирането на ориза, представи инж. Димитър Петров.


На срещата бе засегната и темата за сервиза и резервните части. И в това отношение „Оптиком“ гарантира перфектно обслужване на гаранционни и извън-гаранционни машини. Резервните части и сервизните екипи пристигат до полето по най-бързия начин. Фирмата има изградени сервизни бази на стратегически места в страната (Стара Загора, Пловдив, Добрич, Павликени) и разполага с мобилни сервизни екипи с цел да бъде най-близо до земеделските производители.


На присъстващите оризопроизводители бяха представени специалните промоционални предложения на „Оптиком” за сезон 2011.