Ричард Маркуел: Работим Европа да стане лидер в дигиталното земеделие

Ричард Маркуел: Работим Европа да стане лидер в дигиталното земеделие
Бизнес климатът в Европа е доста добър в момента. Голяма промяна е растежът в млечния сектор в сравнение с година или две преди това. Това каза президентът на Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА) Ричард Маркуел. 
 
По думите му френският пазар изпитва леки затруднения в момента, но това се дължи на недобрата реколта тази година и предприетите преди няколко години агресивни мерки в сектора.  
 
Според Маркуел за следващата година има оптимизъм.  
„Ако си достатъчно време в тази индустрия знаеш, че колкото повече се надува един балон, толкова по-лесно може да се спука.
 
 
Трябва да погледнем към 2018 г. с преценен оптимизъм, но ясен ум и добре отворени очи“, добави специалистът. 
Той отбеляза, че в моментна фокусът и вниманието на търговците на агротехника е Европа да стане лидер в смарт и дигиталното  земеделие (Аgriculture 4.0). 
 
„Този път ни дава основи, за да можем да произвеждаме повече, с по-малко ресурси като земя и хора. И да сме сигурни, че усилията ни водят към устойчиво земеделие, така че да опазваме околната среда и да правим всичко, което можем, за да сме сигурни, че селското стопанство ще продължи да бъде продуктивно не само сега, но и за в бъдеще. А това ще доведе и до разумни цени на храната, което е предизвикателството пред европейското селско стопанство. 
 
Използвайки технологиите днес в бизнеса със селскостопански машини, ни дава възможност да вдигнем главата си отново“, каза Ричард Маркуел. 
Той допълни,че Аgriculture 4.0 е продължението на процеса, който доскоро наричахме прецизно земеделие. Основата му е да се даде възможност на фермерите чрез новите технологии да произвеждат повече храна чрез по-малко земя и то  устойчиво и на разумна цена. 
 
„Това е процес, в който се създават инструменти, които да намалят производствените разходи за торене и гориво, например. Искаме да дадем в ръцете вна операторите на машините информация, да автоматизираме всичко, така че той да взима най-добрите решения“ обясни Маркуел. 
 
Снимка:cema-agri.org
 
По думите му този тип земеделие изисква различно мислене и различни умения. 
„Преди години машините бяха механични и можеха да се ремонтират с чук или с друго приспособление. Днес ние търсим високо образовани техници, които не само да използват технологиите, но и да анализират резултатите от тази нова дигитална ера, за да могат да разберат какво решение трябва да се вземе, за да се управлява фермата. Аgriculture 4.0 означава да се смени подхода, да се смени  процеса“, добави специалистът.