Робот мимикрира работата на опрашващите насекоми

Той е дело на BloomX, компания, основана преди само четири години, която вярва, че насекомите и производството може да бъдат съхранени чрез новите технологии

Робот мимикрира работата на опрашващите насекоми

През последните десетилетия Синдромът на разрушената пчелна колония, феномен, при който пчелите умират по мистериозни причини, предизвика тревога и вълна от кампании за „спасяване на пчелите“. Медоносните пчели са необходими за опрашването на растенията, които осигуряват нашата храна, което означава, че е в риск продоволствената сигурност, пише специализираното издание Israel21c. 
 

Биопчелар "изгоря" със субсидии заради пропуснат срок
 

По-големият проблем, според Емили Спейзър, вицепрезидент по маркетинга на BloomX, е, че медоносните пчели, които са се превърнали по подразбиране в основни опрашващи насекоми в промишленото земеделие, защото са по-лесни за транспортиране и управление, вече не са толкова ефективни, колкото дивите пчели при опрашване на определени плодове и зеленчуци като боровинки и авокадо.
 

Освен това, отбелязва Шпайзер, няма достатъчно медоносни пчели, тъй като световните нужди от храна растат.
 

От 1961 г. насам земеделската земя се е увеличила с 600%. През същия период от време броят на управляваните пчелни кошери се е увеличил само с 83%.
 

Имаме проблем с търсенето и предлагането, подчертава Шпайзер, цитирайки данни от Организацията за прехрана и земеделие на ООН. Тук идва ролята на BloomX. Компанията се бори с кризата с популацията на медоносните пчели с помощта на роботизирани пчели.


BloomX е основана през 2019 г. в малкото селскостопанско село Ришпон, където нейният изпълнителен директор Тай Саде някога е живял. Компанията разработва роботизирани инструменти, които опрашват толкова ефикасно, колкото дива пчела и без рискове за медоносните пчели.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Tevel - роботизираният берач на ябълки

Производител: Плащанията в пчеларството трябва да стават на реализирана продукция

Пчелари срещат пречки пред кандидатстването за опрашване

Добави коментар