Росен Русев: Оптиком е точният партньор за развитие на успешно земеделие! (ВИДЕО)

Росен Русев: Оптиком е точният партньор за развитие на успешно земеделие! (ВИДЕО)
Росен Русев е една от многото невидими, но важни брънки в нашето общество. Тези, които работят с хъс, не се оплакват от обстоятелствата и винаги мъжката посрещат трудностите. Тези, които подпомагат останалите и винаги са насреща – с една дума ФЕРМЕР.
 
„Започнах да се занимавам със земеделие през 2000 година. Стартирах основно с услуги в областта на селскостопанския сектор – торене и пръскане. От 2002 година стартирах и с производство. Основната трудност в началото може би беше липсата на опит. Учихме се директно на полето, нямахме нужния опит в сферата, но като цяло лека-полека набрахме опит“.
 
Всяко начало е трудно и винаги е успешно, когато рамо до рамо вървят баща и син. Росен винаги си спомня първите години, когато неговият баща е заедно с него и му предава и знанията си в земеделието.


 
„Започнахме с 12 декара пшеница преди 12-13 години в близко село до град Харманли, от там започна развитието ни. Стопанството ми в момента е около 15 000 декара основно зърнени култури. Отглеждаме пшеница, слънчоглед, рапица, ечемик, сорго“.
 
Успешното развитие на един бизнес, какъвто е земеделието, е несъмнено свързано с правилните партньори. Фермерът е убеден, че е направил добър избор и в годините хората, с които е избрал да работи, са се доказали. Тези, които са го подвели, отдавна времето ги е отмило.
 
„Машините, с които работим, са от фирма Оптиком – трактори Landini, плуговете са Ovlac, култиваторите са ни Zamidis, сеялките са Great Planes, комбайните Laverda. Oсновно машините са изцяло от фирма Оптиком. Сътрудничеството ни с Опитком започна някъде около 2008-2009 година. Много ни помогнаха и до ден днешен винаги са зад нас. Какъвто и проблем да възникне, винаги са насреща и нещата се решават. Каквато и техника да ни е била необходима, винаги са ни осигурявали машини, отговарящи точно за нашия регион. Сервизът е перфектен, отзовават се на момента – това е много важно за нас!“

 
Много вода е изтекла и много неща са се променили за всички тези години, разказва Росен. Променили са се и отношенията на фермера с фирма Оптиком.
 
„От тогава доста се промениха нещата. Оптиком е вече стратегически партньор за нас при условие, че машините ни са изцяло от тях. Ние един вид сме предоставил бъдещето си в техните ръце. Те са оправдали отдавна нашето доверие и очакване. Ако те вървят нагоре, и ние вървим успоредно с тях“.
 
Фермерът е оптимист за развитие на стопанството си и вижда в него начин да изпълни една от целите си в живота: със своето развитие да подпомогне селските райони, в които живее и те да не се обезлюдят напълно. В края на настоящия програмен период той вижда стопанството си така:

 
„Стопанството след 7 години го виждам по-модернизирано и успешно, ние сме работливи хора не се плашим от труда, обичаме земята, така че съм оптимист занапред и се надяваме нашите деца да продължат да развиват бизнеса и надявам се да успеят.“
 
Росен харесва професията си и казва, че тя му дава много. Среща го със земята, изправя го пред трудности, където истинският фермер винаги си проличава:
 
„Един земеделец като цяло не трябва никога да има никакъв компромис със задачите и работата си. Според мен всичко трябва да се решава в настоящия и точно на момента. Всичко зависи от него и не трябва да се допускат компромиси!“
 

 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!