Ростсельмаш купи канадската BUHLER

Ростсельмаш купи канадската BUHLER
Най-големият руски производител на комбайни –компанията Ростселмаш става мажоритарен собственик на канадския производител на трактори Buhler. За да придобие 80% от акциите, новият собственик ще заплати 143,3 млн. долара в течение на 5 години. С навлизането си на пазара на трактори “Ростселмаш” разширява позициите си като един от световните лидери в света на агротехниката.
 
Компанията “Ростселмаш” е отлично позната и на българските фермери. По нашите поля от години работят емблематичните за компанията комбайни "Дон" и "Нива", които вече се подменят от високпроизводителните Vector и Acros. 
Ръководството на “Ростселмаш” нееднократно е завявяло желанието си да разшири дейноистта си и освен комбайни да стъпи и на пазара на трактори. Преговорите с канадската компания Buhler започват в началото на 2007 г., а окончателната договорка за покупката става факт през лятото.
Buhler Industries Inc. произвежда трактори с мощност 290-535 к. с. Основен акционер в дружеството е Джон Бюлер, притежаващ 78% от акциите.
 
Канадскто предприятие произвежда трактори, проектирани за модерните ферми. Серията трактори Buhler - Versatile High Horsepower (HHT)  - универсални мощни трактори със задвижване на 4-те колела (4WD) бе създадена в отговор на нарастващите селскостопански нужди за обработка на по-голяма площ и наличие на повече мощност. Изцяло проектиран с компоненти с висока товароносимост, серията ННТ 4WD  се предлага във варианти с 435, 485 и 535 конски сили. Шасито е изработено от дебел стоманен лист за да се осигури структурната здравина на трактора при екстремни условия. Излизащите извън шасито видещи оси с планетарен редуктор с нов тип 24-болтово закрепване на колелата и стандартни двойни колела осигуряват ефективно предаване на въртящия момент. Носещия лагер в точката на завъртане е вече с 60% по-голям в сравнение с предходните модели.
 
Покупката на завод, произвеждащ “тежки” машини за обработка на почвата, е съвсем логична стъпка в развитието на “Ростселмаш”, смятат експертите в бранша. Този клас трактори допълват високопроизводителните мощни комбайни “Дон”, Vector и Acros. По този начин “Ростселмаш” ще може по-пълно да отговори на нуждите на зърнопроизводителите, като покрие целия производствен цикъл – от обработката на почвата и сеитбата до прибирането на реколтата. 
 

След пъривя внос на трактор от модела 435 на BUHELR, който в момента се намира в град Левски, новите канадски трактори с мощност 290-535 к.с. ще се появят серийно в България още тази есен, съобщиха от “Бултрекс” – официалният представител на “Ростселмаш” в България. Очаква се официалното представяне на тракторите с марка Buhler да стане на тазгодишното изложение “Селското стопанство и всичко за него” в Добрич в края на август.