Ростсельмаш пусна 1000-я ACROS

Ростсельмаш пусна 1000-я ACROS

Руският производител на комбайни Ростсельмаш, пусна от конвейра вчера 1000-я произведен комбайн ACROS 530. Първият юбилеен модел е купен от селскостопанска-потребителска кооперация от Ставрополска област.

Производството на ACROS започна в началото на 2007-а година и още тогава стана символ на най-модерните технологии при зърноприбиращата техника. Именно по време на селскостопанско изложение Владимир Путин казва от кабината на новия АКРОС - "Комбайните в Русия не отстъпват по важност от ракетите".

Новият ACROS 530 досега е представен в 20 региона на Русия и в 7 държави, сред които България, Румъния, Казахстан, Чехия и Латвия. Модерният руски комбайн получи и редица престижни награди, сред които и отличието на Световното агро-изложение "Златна есен 2007". През Октомври 2007-а Ростсельмаш сертифицира по всички изисквания на Европейския съюз, новия АКРОС в чешката компания SZZPLS.

В България първите 2 комбайна ACROS бяха продадени от официалния вносител - Бултрекс ЕООД -гр.Левски, на земеделската кооперация "Калакоч" в Поповското село Ковачевец.

По данни на руската компания гигант, производител на зърнокомбайни Ростсельмаш, за 2007-а година българската фирма Бултрекс е на едно ниво по продажби на комбайни Ростсельмаш ДОН, ВЕКТОР и АКРОС, заедно с дилърите в Словакия, Унгария и Полша.

По данни на Ростсельмаш, продадените комбайни за 2006-а година са били на стойност 223,4 млн.$. Благодарение на разширените пазари в Източна и Централна Европа, Украйна, Беларус, Казахстан, Монголия, САЩ и Азербейджан, ръстът на продажбите за 2007 година е с рекордните 38%, спрямо 2006-а година.

Главна част от износа на Ростсельмаш са комбайните VECTOR, като общия брой продадени зърнокомбайни за 2007 година е 2000 бр. През изминалата година в Северна Америка компанията е продала 5 комбайна VECTOR. За последните 3 години пък Ростсельмаш са произвели и продали 4880 комбайна.
 

Валерий Мальцев, съобщи в e-mail специално за Трактор.БГ, че през 2008-а година компанията планира ръст на продажбите с 20%. Около 6% от този ръст се очакват да бъдат формирани от България, Словакия, Унгария, Полша и Сърбия. Комбайните VECTOR, ACROS и новият концептуален комбайн RSM 181 са сертифицирани по всички стандарти на Европейския съюз и могат да бъдат продавани със субсидии по проекти по Оперативните програми в Еврозоната.