С комбайн John Deere се откри жътвата на хлебното зърно във Вълчитрън

С комбайн John Deere се откри жътвата на хлебното зърно във Вълчитрън

Вчера официално беше открита жътвата на пшеница в плевенското село Вълчитрън. Домакин на събитието беше ЗКПУ “Съгласие 95” с председател Георги Таров, а съорганизатори бяха от официалния вносител на John Deere за България – фирма “Мегатрон”.

 

На 6 юли официално беше открита жътвата на пшеница в плевенското село Вълчитрън. Домакин на събитието беше ЗКПУ “Съгласие 95” с председател Георги Таров, а съорганизатори бяха фирма “Мегатрон” - официален дистрибутор на John Deere  за България.

 

С комбайн John Deere, модел S 690, започна прибирането на тазгодишната реколта от хлебно зърно във Вълчитрън. По стара традиция в първия ден на жътвата на полето беше изпълнен специален фолклорен ритуал.

 

Жените от вокалната група към читалище “Светлина” в селото поздравиха гостите на тържеството, а след това по стар народен обичай подканиха председателя на кооперацията да “дари” първата житна ръкойка за здраве и берекет.

 

Сред гостите на събитието бяха Ифтах Шахам, изпълнителен директор на „Мегатрон”, Стефан Христов, зам.-изпълнителен директор, Ангел Семерджиев, продуктов мениджър за комбайни на “Мегатрон”, инж. Ганчо Ганчев, Мениджър следпродажбен сервиз, както и Илко Илиев, търговски представител за Северозападна България и управител на базата на “Мегатрон” в Плевен.

 

Надявам се жътвата да е спорна и ползотворна за всички нас. На колегите си пожелавам спорна жътва, успехи, високи добиви и високи цени. За да може най-сетне българското земеделие да излезе на пазара равностойно на всички европейски зърнопроизводители”, каза Георги Таров.

 

“Нашата мисия, мисията на John Deere е да предоставя технологии и решения за вас, фермерите. Не просто машина, не просто комбайн, а решение. И не случайно комбайните John Deere жънат 1/3 от световното поле в момента. Всеки трети комбайн, произведен през 2010 година в световен мащаб, е с марката John Deere”, каза Стефан Христов, зам.-изпълнителен директор на “Мегатрон”.

 

Презентация на John Deere, модел S 690, направи продуктовият мениджър на “Мегатрон” Ангел Семерджиев. Стана ясно, че с машини от този клас работят водещи фермери в Европа. Над 50% е пазарният дял на новите машини John Deere в САЩ. “John Deere – S 690 е машина, чиято технология отскоро навлезе в България. Досега повечето от фермерите използваха сламотръсни комбайни и това бяха основно машините, използвани в България. Все повече фермери, обаче, започват да залагат на роторната технология, тъй като тя има предимства пред сламотръсната технология – този комбайн може да влезе да жъне в по-влажна нива, с което се удължава възможността на работа с него.

 

Другото голямо предимство на тази машина, е че има много голям капацитет – със своите 530 конски сили, S 690 е най-големият комбайн, който John Deere предлага на европейския пазар”, обясни Ангел Семерджиев.

 

Той насочи вниманието на фермерите по време на демонстрацията, върху новото оборудване заложено в тази серия комбайни на John Deere, а именно стандартното оборудване с i-пакет (интелигентен пакет) за висока производителност.

 

На полето фермерите наблюдаваха изключителната технология за овършаване с едноцилиндров палцов сепаратор, която перфектно отделя зърното и гарантира високото му качество.