САЩ на път да спре сделка между John Deere и Monsanto

  • 31.12.2020 19:49
  • 1832
  • 0
  • Новини
САЩ на път да спре сделка между John Deere и Monsanto
Съмнения за предпоставки за монопол са накарали Министерството на правосъдието на САЩ да заведе дело срещу John Deere и Monsanto за прекратяване на придобиването от страна на John Deere на дъщерната компания на Monsanto, Precision Planting. 
Акцентът на жалбата на ведомството са две високоскоростни сеялки – Speed Tube на американската компания Precision Planting и ExactEmerge на John Deere, пише в блога си aglaw.us американският юрист Тод Янзен, специалист в земеделските и агро дела.
 
Според него и двете технологии са фокусирани в контролираното и бързо полагане на семената в почвата.
 
„Традиционните сеялки залагат на гравитацията или въздуха за придвижване на семената, което е работещ метод, но при него точността намалява с увеличаването на скоростта, с която се движи машината. SpeedTube и ExactEmerge позволявала на фермерите да сеят с 16 км/ч, което е почти двойно на скоростта на работа на традиционните сеялки“, пише Янзен и допълва, че делът на John Deere от пазара на високоскоростни сеялки в САЩ е 44%, а този на Precision Planting – 42 процента.
 
 Другите два производителя на такъв тип сеялки Kinze и Horsch имат съответно 12% и 2% от пазара в САЩ. 
 
 
Според министерството на правосъдието на САЩ, ако John Deere придобие Precision Planting, ще държи 86% от пазара, което е почти пълен монопол.
 
„Това би довело до слаба конкуренция и монополно определяни цени“, отбелязва Янзен. 
 
Съдът в щата Илинойс трябва да реши дали Precision Planting ще остане независим производител на високоскоростни сеялки или ще се създаде монопол в тази категория в лицето на John Deere.
 
© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!