Сега е моментът фермерите да планират покупка на машини

“Булагро Машини” АД празнува кръгли годишнини на две от най-успешните си партньорства

Сега е моментът фермерите да планират покупка на машини

Ситуацията на пазара на селскостопанска техника е съчетание от различни фактори, които в по-голяма степен са външни, но рефлектират първо на пазара на селскостопанската продукция и след това върху търговците на техника. 

 

Разговаряме с Митко Желязков, търговски директор в “Булагро Машини” АД и по думите му съчетанието на толкова много фактори, които са в огромната си част негативни, в последните 30 години не се е случвало. 

 

 

“Ако трябва да говорим конкретно за пазара на селскостопанските машини, не само в България, но и в Европа и в Северноамериканския континент, той се характеризира от няколко основни неща. Първият факт, който забелязахме още в средата на миналата година, да не кажа и по-рано, е забавяне на доставките на компоненти и части за машините. И ако миналата година производителите са имали на склад такива, тези количества постепенно се изчерпват и в тази година, когато настъпва моментът отново да се планира, отново да се поръчват компоненти и части за различните машини, се забелязват големи пропуски, голямо нарушаване на логистичните вериги първо като транспорт и пристигане на тези части и компоненти навреме. Второ - още по-важно, невъзможност на производителите на тези компоненти и части да дадат точно определени срокове за доставките им, защото същите фактори влияят и при тях като производители. В резултат на това започва неравномерност на производството, което създава проблеми както на самите заводи производители, така и на нас”, каза Желязков. 

 

 

От друга страна - отново външни фактори - голямото увеличение на цените на суровини - метал, стомана, на газта, на електричеството - все компоненти, които съставляват голяма част от производствените разходи на производителите, бяха с непрекъснат ръст на цените, продължават и сега. 

 

И реално едва ли може да се предположи кога този ръст ще се успокои и нивата ще бъдат стабилни, коментира Желязков.  

 

“По тази причина започнахме като дилъри на селскостопански машини да получаваме често - два, три, четири пъти в годината, известия за увеличаване на тези ценови равнища. Които естествено ние също трябва да прехвърлим към цените, които касаят нашите клиенти. 

 

Съчетанието на неравномерност на доставките и това увеличение на цените е предпоставка за едно неравномерно насищане на пазара - като стокови наличности за предложения към нашите клиенти”, посочи търговският директор на “Булагро Машини” АД. 

 

Така се създава усещане за непредвидимост по отношение на тези ценови равнища. 

 

“Това, което е най-важното, не само за Булагро, а мисля, че и за всички други компании от бранша, е да се стремим да поддържаме стокови наличности на едни нормални нива, които да удовлетворяват едно нормално търсене и да можем да реагираме в определени моменти като предлагане по отношение на клиентите. Настъпиха времена, когато не можем да даваме съвсем точни гаранции относно срока на доставка на поръчани машини или на стокови машини. И акцентът в разговорите с нашите клиенти вече касае това дали дадена машина ще я има, долу-горе кога можем да я очакваме, а не толкова да дойде точно за работния сезон, което я касае нея”, смята Желязков и добави: 

 

“В България сме преживели редица други икономически сътресения, мисля, че и това също ще бъде преодоляно, макар че създава несигурност в цялостната обстановка по отношение на нашата търговия с нашите клиенти”. 

 

По-ранното планиране от страна на фермерите по отношение на поръчка на машини е ключово, смята специалистът. 

 

Митко Желязков: Колкото по-рано бъде поръчана в тази обстановка една машина, тя ще бъде на по-изгодна цена към клиента. 

 

“Селското стопанство и свързаните с него индустрии са основополагащи за световната икономика. Без това ние не можем в световен мащаб. Отрасълът ще преживее и тези сътресения, защото това не е потребителска стока, а инвестиционна стока, която също ражда пари, благосъстояние, и най-важното - ражда храни. Ще преодолеем и това, аз съм сигурен. Но как ще стане това и в какъв срок, предстои да видим”, каза търговският директор на “Булагро Машини” АД. 

 

Въпреки общата картина, Булагро Машини АД тази година има два сериозни повода за празник и един от тях е колаборацията с австрийския концерн PÖTTINGER. Тя се осъществява вече 20 години, а повече за това ни разказа Йоханес Щойбер, регионален мениджър по продажбите в PÖTTINGER за Източна Европа по време на изложението БАТА АГРО край Стара Загора. 

 

 

“Компанията ни произвежда машини за селското стопанство и сега отбелязва 150 години от създаването си. Много сме горди да работим заедно с Булагро Машини вече 20 години. На БАТА АГРО сме представени с доста машини. Имаме широка гама от продукти за почвообработка, зелена линия, сеялки и т.н. Балировачката IMPRESS 3190 PRO зад мен е първата такава голяма машина, която продаваме в България. Освен това, за нас продуктите ни за почвообработка и сеитба са много важна част за пазара в България. Тук може да видите стърнищния култиватор TERRIА, както и 8-метровата дискова брана TЕRRADISC

 

Много сме горди и щастливи да работим с Булагро. Те са надежден партньор на PÖTTINGER от 20 години. Причената за това е техният фокус върху предлагането на качествени машини. Фермерите в България също разчитат на това и ние от своя страна можем да задоволим това търсене”, каза той. 

 

На щанда на Булагро Машини АД видяхме и друг дългогодишен партньор на българската компания - австрийската фирма Einböck. За това плодотворно сътрудничество ни разказа Мартин Вагнер, търговски директор на компанията. 

 

 

“През последните 10 години представихме много нови технологии на българския пазар. Един от тях е универсалният култиватор TAIFUN, с който реално започна общата ни работа с Булагро. 
Тази машина се използва за предсеитбената подготовка, но може да бъде полезна и в операциите след жътва. Предлагаме много нови технологии в култивирането. 

 

Също така нашите ротационните мотики, които работят с висока скорост. В тази насока имаме доста машини, които са свързани с грижата за посевите и помагат на фермерите да намалят използването на торове. Бяхме подготвили за несъстоялата се тази година Агритехника доста нови машини като тясно специализираните inter crop култиватори, които се използват за работа максимално близо до реда. Те са полезни при малки култури, но без да губят от скоростта за ефективна работа. 

 

Сигурен съм, че начинът по който стартира работата ни с Булагро преди 10 години, ще продължи да бъде така печеливш и успешен. 
Ние сме напълно сигурни, че нашите продукти са перфектни за българския пазар и ние имаме най-подходящият партньор. Много важно е да се обучават фермерите как да използват машините по правилния начин. Аз може да имам най-добрата машина, но да нямам представа как да я използвам. Ние обучаваме нашите дилъри, за да обучават те фермерите. Това е ключът към нашия успех”, каза той. 

 

Това сполучливо партньорство бе отпразнувано по специален начин на изложението БАТА АГРО 2022

 

“Това е един плакет, който показва 10 години успешно сътрудничество. Едва ли в една метална рамка могат да се съберат всички онези 3650 дни, в които заедно с фирма Einböck сме минали през трудни, весели, през весели моменти, така че българският фермер да има достъп една модерна съвременна, австрийска технология, предложена от компанията Einböck”, посочи пред камерата ни Христофор Бунарджиев, изпълнителен директор на Булагро Груп.

 

От своя страна Мартин Вагнер каза: “С този плакет искаме да изкажем благодарност за 10 години успешно сътрудничество с нашия партньор в България - Булагро Машини. Благодарим за доброто сътрудничество и желанието ви да представите на българските фермери новите технологии”. 

 

За повече информация относно машините от портфолиото на Булагро Машини АД, можете да се осведомите от сайта на компанията или от регионалните представители.