Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Сега е моментът за наторяване на есенниците

Сега е моментът за наторяване на есенниците

снимка: www.tractor.bg

Подхранването на есенниците е едно от на-важните мероприятия заедно с избора на сорт и прецизноста на сеитбата, които гарантират високите добиви. Съгласно "Добрите земеделски практики" препоръчани ни от ЕС подхранването през януари не се позволява.

Месец март твърде често е без валежи и може да остави посевите ни не нахранени точно в най-важният период за формиране на добива, а именно края на март и началото на април, когато се оформят класовете, класчетата в тях и цветчетата в класчетата.

Ако тогава се заложат къси класове с малко класчета и цветчета, после и да покрием посевите с тор резултат няма да има, а само слама. Зтова се прпоръчва торенето да става през февруари. Тогава шансът да има валежи, които да вкарат азота в почвата, защото той е подвижен за разлика от фосфора и калия и да стигне до корените на растенията е най-голям.

За плодородни почви и гарнирани посеви с 550 - 600 растения на квадратен метър и очакван добив над 600 кг/дка се препоръчва торене с 13-15 кг. активно вещество или с 40 -45 кг. амониева селитра. За повечето от почвите у нас или при гарнираност от 450 до 500 растения на квадратен метър и очакван добив около 450 - 500 кг/дка се препоръчва торене с 12 кг. активно вещество или около 35 кг. амониева селитра.

При по-слаби почви или негарнирани посеви торовите нарми трябва да паднат за да бъде икономически изгодно отглеждането на пшеницата. При ечемика торовите норми са по-ниски защото има опастност от полягане и той по-силно брати.

Много е важно торенето да става равномерно и да се избегнат жълтите ивици. Това най-лесно може да се постигне с така наречената релсова сеитба при която по релсите се движат машините при торене и пръскане, като те предварително се нагласяват за определеното от релсите разстояние.

Най-точният начин за да се избегнат жълтите ивици е с модерните GPS системи, но не всеки все още може да си го позволи, за останалите препоръчваме да сгъстят малко минаванията на машините.
Последно с карбамид на карбонатни почви и при над плюс пет градуса не се тори.

източник: www.fermer.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug