Ще берем ли механизирано плодове и зеленчуци в новата ОСП?

Ще берем ли механизирано плодове и зеленчуци в новата ОСП?

 

Вече три програмни периода фермерите имаха възможност да се възползват от много възможности, за да механизират своите стопанства. Всичко това, благодарение на Общата селскостопанска политика (ОСП), Втори стълб. За никого не е тайна, че именно чрез парите по ОСП зърнопроизводителите съумяха да механизират до такава степен своите стопанства, че да изведат сектора и страната ни в топ 10 по износ на пшеница в света.

 

С това обаче не могат да се похвалят производителите от сектор “Овощарство” и “Зеленчукопроизводство”. Въпреки големите възможности от инвестиционни мерки за купуване на прибираща техника по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), земеделците от тези два сектора почти не можаха да автоматизират своите стопанства.

 

Каква е причината?

 

“На първо място, може би, в тези времена не е имало достатъчно остра необходимост от механизирано прибиране на реколтата на фона на задоволителното наличие на работна ръка. На второ място обаче стои погрешната калкулация на референтните цени. Заради това прибираща техника от рода на малинокомбайни не беше допустима”, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) за Агри.БГ.

 

Техниката от този род, която все пак беше допустима по инвестиционните мерки на ПРСР не можеше да се класира за финансиране заради огромен дисбаланс между референтната цена, определена от земеделското министерство и действителната цена на машината.

 

“Референтната цена беше 1000 евро на конска сила. Така например за един зърнокомбайн с 300 к.с се получава цена от 300 000 евро. Тази сума покрива цената за този вид техника. При малинокомбайните, гроздокомбайните, доматокомбайните и т.н, които са с мощност от порядъка на 60-70 к.с обаче се получава огромен дисбаланс между референтната цена, образувана на база конска сила и действителната цена на машината”, добавя Петков.

 

Проект: Вдигат границите на СПО за малките стопани

Крачките напред

 

Именно заради това производителите очакват в новия програмен период на ОСП методиката за образуване на референтните стойности да бъде променена.

 

“Надяваме се и да бъде отделено много голямо внимание за възможностите за купуване на техника за прибиране на реколтата за секторите “Овощарство” и “Зеленчукопроизводство”. От БАМ-я искаме през новия програмен период инвестиционните мерки за купуване на машини да се фокусират в това направление - машини за прибиране на реколтата и отмяна на ръчния труд. Така например механизираните резитби, механизираното подрязване на цветовете, механизираното подрязване на плодовете, зелените резитби и т.н са все техники, които досега се изпълняваха ръчно. 

 

Технологиите напредват много най-вече заради липсата на работна ръка, която не е проблем само в България. И докато високоиндустриалните страни бързо решават този проблем с машини, ние нямаме нито едното, нито другото”, категоричен е Божидар Петков.

 

Според него налагането на внедряване на прибираща техника в тези два сектора е свързано и с пандемията Covid-19. 

 

“Специално при ягодоплодните и черешите - плодовете, които се пипат и след това не се мият, при наличие на прибираща техника, се осигурява безопасност на храните за производителите. Прибиращата техника може да осигури не само защита от Covid-19, но и от Хепатит А и от добре познатите норовируси”, каза още браншовикът.

 

Дали обаче ще берем механизирано в новата ОСП предстои да разберем.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар