Ще се дават пари за въглеродно земеделие

  • 26.09.2022 11:14
  • 29
  • 0
  • Новини
Ще се дават пари за въглеродно земеделие

 

Що е то въглеродно земеделие и как стопаните ще бъдат стимулирани да го практикуват, тепърва ще се разбере. Засега е ясно, че на него е посветена голяма част от проект, който ще бъде представен от ЕК на 14 декември.

 

Въглеродното земеделие е поставено в центъра на Стратегията за декарбонизация на ЕС. Очаква се стратегическите планове за ОСП да бъдат ключов инструмент за насърчаване на добрите практики за управление на земята, които водят до увеличаване на улавянето на въглерод. 

 

ЕК е готова да разработи регулаторна рамка за отчитане и сертифициране на отстраняването на въглерод през 2022 г. Така ще ускори възприемането на инициативите за въглеродно земеделие в ЕС.

 

Работният документ се състои от 36 страници и цели да предложи дългосрочна визия за устойчиви въглеродни цикли в неутралната по отношение на климата икономика на ЕС до 2050 г. 

Проектът се очаква да бъде публикуван преди Коледа, като част от по-широк пакет „Енергия и климат“. В него въглеродното земеделие е описано като зелен бизнес модел, възнаграждаващ собствениците на земя за прилаганите добри практики за климата. 

Инициативата на ЕС за въглеродно земеделие е обявена за първи път във Стратегията „От Фермата до трапезата“ и в Стратегията на ЕС за горското стопанство за 2030 г., припомнят от земеделското министерство в своя актуален бюлетин за ОСП. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

 

Добави коментар