Ще се удържат ли субсидии от земеделците за управление на риска?

Ще се удържат ли субсидии от земеделците за управление на риска?

 

През новия програмен период предвиждаме земеделските стопани да отделят своя принос за управление на риска. Имаме възможност в рамките на до 3% от заявленията на стопаните за директни плащания да отделим като инструмент за управление на риска, обясни Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“, при представяне на Стратегическия план за ОСП.

 

Вижте заседанието, което се излъчваше от Фейсбук страницата на Министерството на земеделието, ТУК 

 

Тя припомни, че към настоящия момент се заделят определени проценти от директните плащания на бенефициентите по механизма за т.нар. финансова дисциплина. Те варират, но са в рамките средно на 1,5%, и се събират във Фонд за управление на кризи към ЕК. 

 

Този инструмент в новата ОСП вече ще е на разположение на държавите членки, които ще могат да го управляват самостоятелно. 

 

„Ще дадем възможност на земеделските стопани да дадат своя принос към управление на риска, като със средствата от този фонд могат да се покриват катастрофични събития, като наводнения, градушки, суша. От него те ще могат да получат директна подкрепа, без да е необходимо за това да искаме изрична нотификация към ЕК“, обясни експертът.

 

За справка през септември 2021 г. ДФЗ възстанови на земеделските стопани, кандидати по схемите за директни плащания, над 19,2 млн. лв. за Кампания 2020. Тогава ставката на корекция върху оторизираните суми по механизма за финансова дисциплина бе 1,432635 %.

 

Друга новост е социалната условност, като България предлага тя да се приложи в пълна сила от 2025 г., като стартира процедура за проверка за спазване на правилата на социалната условност от страна на Главна инспекция по труда.

 

В периода от 2023 до 2025 г. Националните служби за съвети в земеделието (НССЗ) ще информират земеделските стопани в качеството им на работодатели и техните работници за това, какви са правата и задълженията им при прилагане на социалното законодателство.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар