Ще има ли вносител на трактори Кубота в България?

Ще има ли вносител на трактори Кубота в България?

Въпросът дали ще има официален вносител на тракторите Кубота за България витаеше около щанда на Бри-Варна по време на селскостопанското изложение в Добрич, в началото на месеца. Коментарите бяха предимно от страна на фермерите, които оглеждаха  внесения трактор Кубота - 45 к.с., който Варненската фирма е закупила пробно от дистрибутора на Японския гигант в Германия. Коментари не липсваха и от страна на редица конкурентни фирми, голяма част от които са водили преговори и са опитвали да внасят японските трактори Kubota в България. Уви без успех. Без успех най-верояно ще се окаже и начинанието на Бри-Варна, по същия начин както не можаха да наложат успешно и марката FENDT в България, която впоследствие и ме грабната от Златекс ООД - Стара Загора.

Тракторите Kubota заемат все по-голям пазарен дял в страните от ЕС, но у нас са познати на земеделските производители, най-вече със своите стари малогабаритни употребявани модели. Новият стилен модел М 125 X се превърна в истински хит през последните 3 месеца в страни като Великобритания, Франция, Холандия. Със своите 125 к.с.  това е най-мощният трактор, произвеждан досега от японската компания KUBOTA, позната досега най-вече в европейските страни и в Америка със своите широко разпространени малогабаритни трактори за нуждите на общинските администрации, с които се извършват операции като косене, копаене, товаро-разтоварна дейност и други не толкова тежки агро-технологични операции. Със стартирането на производство на трактори от по- висок клас, престижната японска компания дава своята заявка в разпределението на пазара на трактори предназначени за нуждите на средните и по-едри фермери. Новият Kubota M125X е оборудван с изключително тих 5,8 литров 5 цилиндров ТУРБО дизелов мотор и трансмисия с 16 предни и 16 задни предавки / 24/24 с Creeper/, осигуряваща скорост от 35 км.ч. Товароподемния капацитет на новия модел на Кубота е 5000 кг. Радиусът на завой е 4,1 метра. Цената му на европейския пазар с всички екстри за модела е малко над 50 000 EUR.

Компанията Кубота е основана в Япония през 1890г. Капиталът и днес се оценява на 120 млрд. йени. Заетите в производството и администрацията са 23 989.
Освен трактори, дизелови двигатели и строителна техника, Кубота произвежда високотехнологични и индустриални машини в сферата на очистващите инсталации и екологията.

През 2006-а година Кубота завежда редица съдебни дела в Корея, Япония и Америка с патентен иск срещу корейският производител на трактори Daedong заради копирани технологии и външен вид в тракторите Kioti. Искането на Кубота е за изплащане на права върху патент N 51111 - който е свързан с всички системи на управление на тракторите без кабина в диапазона 13-35к.с., които корейският завод е приложил без да заплати патентни права, при производството на своите трактори.