Схемата за намален акциз на горивата все още чака зелена светлина от Брюксел

Схемата за намален акциз на горивата все още чака зелена светлина от Брюксел
Държавната помощ за намалена акцизна ставка на газьола за първично селскостопанско производство ще се изплаща директно под формата на парични средства, а не чрез предоставяне на ваучери за закупуване на гориво. Помощта обаче все още е в процес на съгласуване и чака одобрението на Европейската комисия – дали може или не може да се прилага, заяви по време на Националната среща на АЗПБ Дора Ненова, директор на Дирекция държавни помощи и регулации в Земеделското министерство, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
В новата схема е заложено помощта да се изплаща след приключване на календарната година, в която са извършени механизирани дейности в първичното селскостопанско производство
 
Друга новост, заложена в прилагането на схемата, е да не се изисква дневник за извършените мероприятия.
 
Бенефициентите ще подават само едно заявление и помощта ще бъде изплащана наведнъж от Агенция Митници директно по банковите сметки на всеки фермер.
 
Дора Ненова посочи, че методиката за средните разходни норми по култури и животни е осъвременена с актуализирани данни. Заложени са и нови ставки по различните направления на помощта.