Съхранявайте зърно в полиетиленови ръкави вместо в складове и силози

Иновативната технология ви позволява да съхраните зърното си качествено и сравнително евтино и да го реализирате при по-добра цена

Съхранявайте зърно в полиетиленови ръкави вместо в складове и силози

Иновативна за българския пазар технология за съхранение на зърно и силаж замества плоските складове и силози с полиетиленови ръкави. Чувалите са здрави и надеждни и не се нуждаят от разходи за дезинфекция и вентилация. Може да се полагат и върху неасфалтирана повърхност, като ливада и стърнище. В тях се съхраняват зърно, маслодайни семена, царевица, торове, пелети и други, като продуктите запазват теглото си.

 

 

„При съхранение на зърното в полиетиленовите ръкави нямаме загуба на влага. С какъвто процент влага вкарваме зърното в ръкава, със същия процент го изкарваме. Предимство на технологията е, че може да съхраняваме и влажно зърно. Имаме клиенти в Софийско и Плевенско, които цяла година са съхранявали влажна царевица с над 15% влага. При отварянето на ръкавите през пролетта тя е запазила влагата си и те нямат загуби от това съхранение“, обяснява Стефан Стоянов, управител на фирмата вносител Плевен Агро Консулт.

 

 

Друг незаменим плюс на технологията е нейната икономичност. В днешни времена строежът на плоски складове или силозни стопанства излиза прекалено скъпо. Докато тук инвестицията е дългосрочна със закупуването основно на две машини, като единствено полиетиленовият ръкав е консуматив.

 

„Първата машина, с която започва технологията, е Agrar-bagger Grainprofi. Тя вкарва зърното в чувалите. Може да бъде агрегирана заедно с мобилно разтоварище, което да разтоварва директно през шибъра на камионите. Друг вариант е машината да се пълни с телескопични товарачи, претоварващи ремаркета или друг вид. Тя има 7-кубиков бункер, към който се подава зърното. Чрез силоотводния вал на трактора се задава въртящото движение, шнекът на машината се завърта и тя пълни чувала отзад“, описва принципа на работа Стоянов. 

 

 

Втората важна машина е тази, която изважда зърното посредством шнек и може директно да пълни камионите. Капацитетът на двете машини е огромен – на вкарващата е до 400 т/час, а на изваждащата – до 150 т/час. Един камион от 25 тона се пълни за 8-10 минути.

 

„Технологията предлага и машина за силаж. Тя представлява шаси машина. Върху нея може да се инсталира силажна машина или мелница. Има дозатор, който прилага компоненти към силажа. При така наречената мелница един животновъд може директно да подготвя фуража в стопанството си и да го съхранява с тази технология в полиетиленови ръкави“, дава за пример управителят на фирмата вносител.

 

 

Плевен Агро Консулт предлага и още едно удобство за фермерите – пневматичен транспортьор на зърно. Машината обира останали количества по краищата на плоски складове или силози и също е подходяща за директно пълнене на камиони или ремаркета.

 

„Основното предимство на тази технология е, че може да съхраните вашето зърно и да го продадете в момент, който е по-подходящ за вас или смятате, че цената пó ви устройва. През последните години цената на зърното по време на жътва чрез много спекулации на търговци и прекупвачи винаги е по-ниска от тази през зимата или пролетта. Това се наблюдава и тази година. Чрез тази технология вие ще успеете да съхраните зърното си качествено и сравнително евтино, като по този начин ще може да го реализирате при много по-добри условия и цена“, смята Стефан Стоянов.

 

 

Иновативните машини и чували за съхранение на зърно на немския производител Agrar-Bag заслужено спечелиха отличието в раздел „Машини и инвентар за растениевъдството“ в конкурса за иновации на селскостопанското изложение Агра 2022. 

 

Повече за продуктовото портфолио на фирмата вносител може да откриете на plevenagroconsult.com, 0888 209 899 и [email protected].