Според собственика на Агромашина - Георги Прохаски , агробизнеса ще отсрами строителството

Според собственика на Агромашина - Георги Прохаски , агробизнеса ще отсрами строителството

Според собственика на софийската фирма "Агромашина" - Георги Прохаски , икономическият ръст през тази година в агробизнеса ще отсрами спадът в строителството. Като зам.председател на Центъра за икономическо развитие / ЦИР/ , Прохаски отбеляза още, че инфлацията през 2009 г. ще е около 2 пъти по-ниска от тазгодишната.

В момента няма нито един външен фактор, който да тласка цените нагоре, обясни Георги Прохаски. Той посочи, че поевтиняването на петрола, добрата аграрна реколта и глобалната криза ще дърпат надолу инфлацията в България. Все пак заради ефекта на догонване нашите цени ще продължат да растат малко по-бързо от европейските, отбеляза Прохаски. Междувременно вчера излязоха предварителни данни за еврозоната, които потвърдиха, че инфлацията и там се забавя - от 3.6% на годишна база през септември на 3.2% през октомври.

От ЦИР отбелязват още, че за първи път от 2003 г. насам селското стопанство постига значителен ръст - 6.5% за първото полугодие. За същия период на 2007 г. агросекторът имаше спад от 4.2%. Добрите резултати тази година се дължат на добрата реколта и на високите международни цени на храните от предишните месеци. Високият ръст в агросферата дори компенсира започналото забавяне в строителството, коментират от ЦИР.

"Чрез бюджет 2009 се планира правителството да замести липсата на чужди инвеститори, а това не е нормално, работа на държавата е да подобри бизнес средата и да върне достъпа до европейските фондове", подчерта съпредседателят на ЦИР Александър Божков. Той припомни, че България е усвоила символичен процент от безвъзмездните милиарди, които й се полагат като член на ЕС, и че по конкурентоспособност седим между Сирия и Мароко.