Средната работна заплата в Агенция САПАРД е 874 лева

Средната работна заплата в Агенция САПАРД е 874 лева

До момента са подадени над 80 хил. заявления от земеделски стопани за ползване на евросубсидии за директните плащания на площ, заяви на пресконференция Димитър Тадаръков, изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ. За тази година за директни плащания са предвидени 246,7 млн. евро, включително 140 млн. евро, 65% от които са по Програмата за развитие на селските райони и 75 млн. лв. като национални доплащания, обясни той.

В следващите дни ще бъдат изплатени около 38 млн. лв. субсидии на над 22 млн. земеделски стопани заради това, че обработват необлагодетелствани планински райони.

Тадаръков информира, че досега по мярка 112 по Програмата за развитие на селските райни са подадени 309 проекта, а по мярка 121 - 281 проекта. Той посочи, че до края на година се надява да бъдат подадени 1 500 проекта, за да бъдат усвоени 250 млн. евро. Според Тадаръков забавянето на старта на програмата е по вина на министъра на държавната администрация Николай Василев, който още миналата година бил отказал да увеличи числеността на персонала в ДФЗ. Така във ведомството на Тадаръков липсвал административен капацитет за дейностите по Разплащателната агенция. “Министър Василев е един вреден министър за ДФЗ, казвам това най-отговорно. Той е един саботьор за ДФЗ, защото шаблонно пише всички откази за увеличаване на бройки. Бройките не ги искаше Тадаръков или Кабил, а Брюксел”, каза той.

Изпълнителният директор на фонда съобщи още, че от 9 до 13 юни започват проверки на Европейската комисия у нас по изплащането на директните европейски плащания за площ. От 16 до 20 юни пък одитори от Европейската комисия ще правят проверки във връзка с акредитацията на Разплащателната агенция.

Междувременно във връзка с изказване на председателя на Комисията по европейските въпроси Младен Червеняков, който публично е заявил, че един технически сътрудник в Агенция САПАРД вземал 2000 лв. заплата, Тадаръков посочи, че това не било вярно. “Да, аз вземам на месец 2 030 лв., но не съм технически сътрудник”, каза той. По думите му в Агенция САПАРД средната работна заплата била 874 лв. а един технически сътрудник вземал 792 лв. “Ако беше депутат от опозицията или евродепутат от ГЕРБ, нямаше да обръщам внимание на подобни изказвания, но когато един депутат от мнозинството заявява това, не мога да не реагирам”, посочи Тадаръков.