Средствата по САПАРД спрени до 15 май

Средствата по САПАРД спрени до 15 май

Плащанията от Брюксел по мярка 2 от програма САПАРД - модернизация в преработвателните предприятия, ще останат замразени най-малко до 15 май. За тогава е насрочена финансовата проверка на Еврокомисията по годишния одит на програмата. Ако до тази дата Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) излезе с окончателен доклад по разследването за злоупотреби със средства от предприсъединителната програма, вероятно ще бъде вдигнат и временният мораториум.

Това обясниха днес Кай Мортенсен от генерална дирекция "Земеделие" в ЕК и националният координатор на средствата от ЕС Димитър Ивановски след двудневното заседание в София на Мониторниговия комитет на програмата.

До момента по програма САПАРД са сключени 3509 договора, от които са платени 1861 проекта на инвестиционна стойност 1.385 млрд.лв. Субсидиите по тях са 637.1 млн.лв. , съобщи шефът на фонд земеделие Димитър Тадаръков.

Зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски беше категоричен, че нито една компания, която е изпълнила перфектно проекта си по мярка 2, няма да бъде ощетена, а ще получи пълният размер на субсидията. Той уточни, че българската страна има право и по време на мораториума да финансира частично проекти по мярка 2 с авансово изплатените в началото на годината от Еврокомисията средства.

Брюксел е поискал от Ивановски да представи гаранции за оперативен контрол в агенция САПАРД, каза Кай Мортенсен. Той също потвърди, че коректните фирми ще получат парите си. /dnevnik.bg