Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Със споразумение завърши протеста на зърнопроизводителите

Със споразумение завърши протеста на зърнопроизводителите

снимка: www.tractor.bg

Четири дни на протести отне на зърнопроизводителите да постигнат целите си и да подпишат споразумение с Министертсвото на земеделието и храните и Министерски съвет. Протестите започнаха на 16 декември с отделни акции в цялата страна. Вчера напрежението ескалира с организирането на протест в центъра на София. Зърнопроизводителите пристигнаха в столицата със своите трактори. Протестиращите се събраха на площад „Александър Невски”. Оттам те се отправиха към Министерски съвет, след което се върнаха до народното събрание и подкрепиха протеста на студентите, а след това отново се върнаха пред Министерски съвет. Тогава представители на протестиращите се срещнаха с премиера Сергей Станишев.

На срещата Министерството на земеделието и храните пое ангажимент през м. януари 2009 г. да внесе в Министерския съвет проект на постановление за осигуряване на 150 млн. лв. за зърнопроизводство чрез национални доплащания. Споразумение за това подписаха заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев. Върху документа премиерът веднага положи резолюция, с която възлага на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да подготви проекта на ПМС още в началото на следващия месец. Преди това министър-председателят Станишев информира представителите на зърнопроизводителите, че средствата са планирани в бюджета за следващата година. Те са част от осигурените 211 млн. лв. в подкрепа на земеделието и в прерогативите на правителството е да посочи за какво ще бъдат изразходвани. С днешното споразумение кабинетът дава гаранция, че 150 млн. лв. от тях ще са за зърнопроизводство.
 
Средствата, предвидени за директни плащания и за национални доплащания за единица площ за 2008 г., вече са преведени по банковите сметки. Ще бъдат изплатени 150 млн. лв. директни плащания от ЕС и 100 млн. лв. национални доплащания.
 
Двете страни се договориха също през м. януари 2009 г. да бъде организирана кръгла маса по проблемите на земеделието.
 
По-рано в рамките на протеста зърнопроизводителите се срещнаха с председателя на Народното събрание Георги Пирински.
 
В края на протеста зърнопроизводителите решиха тракторите, които са пред храм-паметника „Ал. Невски” да останат да пренощуват в столицата. Тежките селскостопански маши, които са на Ботевградско шосе също ще останат там. Тракторите и на двете места ще бъдат охранявани от полицията. 
 
Днес от 8 часа започна изтеглянето на машините на фермерите от столицата.
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug