Със споразумение завърши протеста на зърнопроизводителите

  • 328
  • 0
  • Новини
Със споразумение завърши протеста на зърнопроизводителите
Четири дни на протести отне на зърнопроизводителите да постигнат целите си и да подпишат споразумение с Министертсвото на земеделието и храните и Министерски съвет. Протестите започнаха на 16 декември с отделни акции в цялата страна. Вчера напрежението ескалира с организирането на протест в центъра на София. Зърнопроизводителите пристигнаха в столицата със своите трактори. Протестиращите се събраха на площад „Александър Невски”. Оттам те се отправиха към Министерски съвет, след което се върнаха до народното събрание и подкрепиха протеста на студентите, а след това отново се върнаха пред Министерски съвет. Тогава представители на протестиращите се срещнаха с премиера Сергей Станишев.

На срещата Министерството на земеделието и храните пое ангажимент през м. януари 2009 г. да внесе в Министерския съвет проект на постановление за осигуряване на 150 млн. лв. за зърнопроизводство чрез национални доплащания. Споразумение за това подписаха заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев. Върху документа премиерът веднага положи резолюция, с която възлага на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да подготви проекта на ПМС още в началото на следващия месец. Преди това министър-председателят Станишев информира представителите на зърнопроизводителите, че средствата са планирани в бюджета за следващата година. Те са част от осигурените 211 млн. лв. в подкрепа на земеделието и в прерогативите на правителството е да посочи за какво ще бъдат изразходвани. С днешното споразумение кабинетът дава гаранция, че 150 млн. лв. от тях ще са за зърнопроизводство.
 
Средствата, предвидени за директни плащания и за национални доплащания за единица площ за 2008 г., вече са преведени по банковите сметки. Ще бъдат изплатени 150 млн. лв. директни плащания от ЕС и 100 млн. лв. национални доплащания.
 
Двете страни се договориха също през м. януари 2009 г. да бъде организирана кръгла маса по проблемите на земеделието.
 
По-рано в рамките на протеста зърнопроизводителите се срещнаха с председателя на Народното събрание Георги Пирински.
 
В края на протеста зърнопроизводителите решиха тракторите, които са пред храм-паметника „Ал. Невски” да останат да пренощуват в столицата. Тежките селскостопански маши, които са на Ботевградско шосе също ще останат там. Тракторите и на двете места ще бъдат охранявани от полицията. 
 
Днес от 8 часа започна изтеглянето на машините на фермерите от столицата.