Старата селскостопанска техника е опасна

Старата селскостопанска техника е опасна

Между 17 и 20 на сто от земеделската техника в страната е на експлоатационна възраст под 7 години, а останалата е заварена още от времето на ТКЗС. Това информират от Контролно-техническата инспекция на Министерството на земеделието и горите. 
Статистиката сочи, че най-стари селскостопански машини има в Област Монтана, която е на едно от последните места / след Видин, Кърджали и Хасково/  в страната по новозакупени машини с финансовата помощ на програма САПАРД.

Всяка година се определят дати за задължителните технически прегледи на селскостопанската техника по общини. При тях, ако отделни машини не отговарят на нужните изисквания за работа, те се спират от движение до покриване на техническите изисквания с ремонт. Глобите за неразрешено ползване на машини започват от 50 лева.

Както информират от КТИ, от ноември 2005 год. досега в 35 случая е наложена забрана за внос на техника, която не отговаря на българските стандарти за безопасност. Машините са били произведени в Китай, Турция и други държави.