Стартът на жътвата на пшеницата ще се забави до 15-и Юли

Стартът на жътвата на пшеницата ще се забави до 15-и Юли

Заради падналите дъждове прз последната седмица, стартът на жътвата на пшеницата ще се забави до около 15-20 Юли. Това ще отложи и финализирането на жътвата на ечемика, който е застрашен от ронене, заради падналите дъждове. От своя страна пък последните валежи са добре дошли за пролетниците.

Реколтата пшеница тази година се очертава да бъде със сравнително високо хектолитрово число и ЧХС, тъй като дъждовете паднаха в момент между восъчна и пълна зрялост, което ще даде добро отражение върху техническите показатели на зърното.

Общо 33 517 декара от засетите в Добричка област 81 882 декара с есенен ечемик бяха пожънати до края на миналата седмица, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори". Полученият среден добив е 415 килограма от декар. Пред приключване е жътвата на ечемика в Шабленско, където при среден добив 438 кг/дка, е прибрана реколтата от 90 на сто от заетите с тази култура 14 917 декара. В община Ген. Тошево са пожънати 71 на сто от площите при добив от 350 кг/дка, в община Каварна - 40 процента при среден добив 410 кг/дка, а в Балчишко - 10 на сто от площите с ечемик като от декар са прибрани средно 395 кг.