Тимерманс отстъпи: Предложенията за реформата на ОСП няма да бъдат спрени

  • 23
  • 0
  • Новини
Тимерманс отстъпи: Предложенията за реформата на ОСП няма да бъдат спрени

 

Европейският комисар по климата Франс Тимерманс отдръпна заплахата си да оттегли предложенията за реформа на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.

 

В интервю за Copa -Cogeca, заместник-председателят на комисията на ЕС увери, че неговият орган не обмисля спиране на предложенията за реформа на най-старата политика на Съвета. 

 

Кльокнер призовава за уважение към демократичните процеси

 

В средата на ноември Тимерманс предизвика недоволство в парламента и сред европейските министри на земеделието. Заплахата му да премахне предложенията за реформа на ОСП, тъй като предложението не е достатъчно амбициозно и зелено, разгневи депутати и министри.

 

Тогава федералният министър на земеделието Юлия Кьлокнер изпрати писмо на Тимерманс, в което тя поиска от холандеца да покаже „необходимото уважение“ към „демократично постигнатите позиции на законодателите“.

 

Комисията най-накрая трябва да представи оценка на въздействието

 

По време на онлайн среща с представители на Copa-Cogeca в края на миналата седмица, Тимерманс потвърди ангажимента си да представи оценка на въздействието върху Зелената сделка с нейните компоненти от стратегията “От фермата до трапезата” и стратегията за биологичното разнообразие, пише AgrarHeute.

 

Президентът на Copa - Кристиан Ламбер призова вицепрезидента на ЕС да извърши цялостна оценка на въздействието на Зелената сделка и да продължи преговорите по селскостопанската реформа в ЕС.

 

Президентът на Cogeca - Рамон Арменгол подчерта готовността на сектора да отговори на високите изисквания за устойчивост. Но ЕС трябва да подкрепи усилията на земеделските производители и техните кооперации.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар