Топлото време привлече хиляди посетители на АГРА

Топлото време привлече хиляди посетители на АГРА

След като първият ден от селскостопанското изложение АГРА 2008 бе не само изключително студен, но и със съвсем малко посетители, то вторият ден от панаира бе съвсем противоположен - слънчево време, претъпкани с посетители палати и външни изложбени площи. "Промяната към по-добро се дължи на това, че в първия ден кукери от Асоциацията на българските села минаха през щандовете на фирмите за да изгонят злото и да ги орисат за една успешна и плодородна селскостопанска година" казаха на няколко от щандовете.

Докато изложителите бяха изненадани от слабият откъм посетители първи ден на АГРА, то вчерашният втори ден бе окачествен като "абсолютен рекорд" по посещаемост и продажби. По данни на Трактор.БГ, средно 60% от изложените машини бяха продадени до вчера, а някои фирми, в т.ч. - Бултрекс, Оптиком, Булагро Машини, Хермес, Фермер 2000 и др. вземаха заявки и капаро за продажби след панаира, тъй като наличните машини обект на интерес за поупка бяха вече продадени.

Силен интерес и тази година има към тракторите в диапазона 25-80к.с., като за разлика от предишни години, стопаните все повече се преориентират към новите трактори. Докато щандът на италианските трактори Ferrari беше почти празен, то стълпнотворението пред корейската марка Kioti и евро-сертифицираните китайски трактори Foton бе през целия вчерашен ден.

Въпреки предстоящият старт на Програмата за развитие на селските райони, по която за модернизация на селските стопанства ще се отпускат до 70% субсидии, голяма част от фермерите не чакат старта  а купуват кешово или на лизинг, тъй като машините им трябват за активния сезон.

Някои от интересните машини на АГРА 2008 са: Новият малък зърнокомбайн Sampo, новият голям CASE Magnum, привличащ вниманието с луксозния си интериор с хромирани елементи и седалка с червен кожен салон; оранжевият трактор John Deere 6930; уникалните машини за еко-брикети с марката Biomasser; гигантският верижен трактор Challenger и самоходна пръскачка на същата марка.

На съвместният щанд на Трактор.БГ и Село.БГ пък, експерти от Асоциацията на българските села разясняват на фермерите и хората от селата, начините по които могат да кандидатсват с проекти по ПРСР 2007-2013.


* Очаквайте след АГРА - уникален фотоалбум с над 2000 снимки от изложението, на които посетителите могат да видят себе си, снимани с момичетата на Трактор.БГ, а всеки един от изложителите ще може да изтегли снимки от собствения си щанд.