Това е "Помощникът на склона" - автономен трактор за лозари

В него са комбинирани 3 технологии - електрическо задвижване, автоматичен радар и изкуствен интелект

Това е "Помощникът на склона" - автономен трактор за лозари

PeK Automotive

Наричат го „Помощник на склона“, защото преодолява и най-стръмните склонове. Този автономен трактор е създаден да бъде в помощ на лозари и овощари. Зад него стои компанията PeK Automotive, а този, който реши да инвестира в закупуването му, ще има възможност да наблюдава работата му чрез мобилно приложения, информира Finance.si.

 

Роботът Дино плеви по 5 ха на ден

 

Автономният електрически трактор е замислен от Михаил Косткин, директор на Pek Automotive. Той е вдъхновен от автономно превозно средство за спасители, пожарникари, лесовъди и армията, разработено за първи път в Русия. След адаптиране на технологията за селското стопанство е създаден малкият трактор за лозя и овощни градини.

 

Електрическо задвижване, радари и изкуствен интелект

 

"Помощникът на склона" съчетава три технологии - електрическо задвижване, автоматичен радар и изкуствен интелект, използващ алгоритъм за разпознаване и адаптиране към непознати условия.  

 

"Ние следим движението на трактора от разстояние чрез мобилното приложение TeroAir", казва Сашо Кузмановски, маркетинг мениджър в PeK Automotive.

 

Тракторът вече е тестван в лозови насаждения във Випавска област и овощни градини в Посавска област. Вместо колела, той има вериги, което поставя центъра на тежестта му ниско и го прави стабилен по време на движение по стръмни склонове. Има вградени литиеви батерии, които осигуряват автономна работа до 14 часа. Максималната скорост, която тракторът може да достигне, е 10 км/час. В бъдеще той ще разполага с мини метеорологична станция.

 

Благодарение на странични радари "Помощникът на склона" поддържа оптимално отстояние от насажденията. Той не изисква GPS или други връзки за позициониране и автоматично движение.

 

Освен това този автономен електрически трактор може да изпълнява две задачи едновременно – например мулчиране и пръскане. Ако по време на работа, той срещне препятствие, собственикът му ще получи уведомление в специално мобилно приложение.

 

След приключване на работата тракторът ще изчака на края на лозето, а фермерът ще получи известие на своя смартфон с местоположението и отчет за извършената работа. Собственикът може също така да наблюдава трактора по време на работа през смартфон си.

 

Спестяване на време и продукти за растителна защита

 

С "Помощника на склона" лозарят се очаква да спести до 90% от работното време и доста разходи за продукти за растителна защита, тъй като може да наблюдава и контролира работата на трактора чрез мобилно приложение.



Серийното производство на модела е вече в ход. Създадени са три машини, а обещаната цена е тя да е сравнима с тази на по-малък трактор за лозя.

Добави коментар