Трактор.БГ удостои с грамоти млади механизатори

Трактор.БГ удостои с грамоти млади механизатори

Двадесет и четирима дванадесетокласници от няколко специализирани гимназии по селско стопанство премериха сили на национално състезание „Млад механизатор”, което се проведе в събота в гр. Левски.

Момчетата бяха разделени на 12 отбора, всеки от по двама души и трябваше да демонстрират практическите си умения пред специална комисия и подбрана публика от специалисти в областта на земеделието. Да се подготви машината за работа на полето никак не е лесна работа, стана ясно по време на състезанието. Отборите първо демонстрираха уменията си за прикачване на плуг към трактора. Тънкият момент е, че по време на оран едно от задните колела влиза в браздата и този наклон трябва да се компенсира със специална регулация. Кой как се е справил със задачата беше показано в реални работни условия на полето.

Подобно състезание се организира за пръв път у нас през последните 20 години. То се провежда по инициатива на Министерството на земеделието и храните, като стана възможно благодарение на активната подкрепа на фирма „Бултрекс”, която е лидер в търговията със селскостопанска техника у нас.  Фирмата предостави учебната си база и собственото си поле за демонстрациите на майсторска оран. Партньор и домакин на проявата беше Професионалната гимназия по селско стопанство от гр. Левски, която предостави техниката за състезанието.

Старите трактори, с вече позабравената марка „Болгар”  доказаха на присъстващите първо, че нашите млади трактористи работят отлично дори при трудни условия и второ, че земеделското ни образование спешно се нуждае от инвестиции – както от държавата, така и от страна на агробизнеса.  Иначе науката драматично ще продължи да изостава от практиката.

С бързина и прецизна работа се отличиха отборите на гимназиите в Сандански, Добрич, Попово, но голямата награда за цялостно представяне спечели отборът на домакините от гр. Левски. Грамоти на победителите бяха връчени и от Българският портал за селскостопанска техника - Трактор.БГ.

Всички състезатели имаха възможност да направят  тест-драйв с чисто нови трактори Пронар и Арматрак, предоставени от фирма „Бултрекс”. По-голяма част от момчетата за пръв път се качваха в машини от подобен клас.